Három tárca jut az RMDSZ-nek a román kormányban

Vágólapra másolva!
Megkötötte a koalíciós megállapodást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román Demokrata Liberális Párttal. Az egyezség szerint az RMDSZ három minisztériumot kap: övék lehet a kulturális, a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca. Markó Béla, az RMDSZ elnöke kormányfőhelyettes lehet.
Vágólapra másolva!

A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői aláírták azt a koalíciós megállapodást, amely a két politikai erő közös kormányzásának az alapelveit rögzíti -jelentette be a hétvégén Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A politikus szerint a két szervezet vezetőinek véglegesíteniük kell még a kormányprogramot.

Markó közölte, hogy a koalíciós együttműködési megállapodás azokat a törvénytervezeteket tartalmazza, amelyeknek az elfogadásával mindkét fél egyetért. Ezek a jogszabályok a decentralizáció, az általános reformok, a mezőgazdaság, az infrastrukturális fejlesztés és a kisebbségi jogok bővítésének a területét érintik. Markó szerint az egyezségbe belefoglalták a kisebbségi törvénytervezet elfogadását is, amely korábban számos vitát okozott a két politikai erő között.

A megállapodáson kívül véglegesítették a koalíció működési szabályzatát is, amely előírja, hogy a vitás kérdések esetében egy hét tagú testületnek kell határoznia, a sürgős döntést igénylő esetekben pedig a két politikai erő elnökének, Emil Bocnak és Markónak kell közös nevezőre jutnia. A két pártvezető az együttműködési megállapodás aláírása előtt Traian Basescu román államfővel is találkozott.

A két szervezet vasárnap délután terjeszti a parlament elé a közösen összeállított kormánylistát és a kormányprogramot. Az RMDSZ három miniszteri és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott a húszról 17 minisztériumra csökkenő kormányban - áll a megállapodásban. Az RMDSZ Markót javasolta kormányfőhelyettesnek. Markó már korábban is betöltötte e tisztséget, a Tariceanu-kormány idején. A magyar szervezet a kulturális tárcát valamint az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztériumot kaphatja meg, ezeknek élére Borbély László képviselőt, Cseke Attila szenátort és Kelemen Hunor képviselőt, korábbi elnökjelöltet javasolta. Az új román kormány élére ismét Emil Bocot, a jelenlegi ügyvivő kormány vezetőjét javasolták a demokraták.

Az új román kormányról várhatóan karácsonyig szavaz a bukaresti parlament. A kormány megszavazásához a 471 tagú törvényhozó testületben legalább 236 támogató szavazatra van szükség. Ez már a harmadik kormányalakítási kísérlet a Boc-kormány októberi megbuktatása óta. A román államelnök előbb Lucian Croitorut, a román jegybank elnökének tanácsadóját bízta meg kormányalakítással, akit a 65 százalékos többségben levő ellenzék elutasított. A következő jelölt, Liviu Negoita Bukarest III. kerületi polgármestere néhány napja mondott le miniszterelnök-jelöltségéről, miután a parlamenti pártok több mint egy hónappal a kormányalakítási megbízása után sem szavaztak az általa javasolt kormánylistáról. Időközben lezajlottak az elnökválasztások, ennek december 6-i második fordulóján Traian Basescu jelenlegi államfő került ki győztesnek, aki ismét Emil Bocot bízta meg kormányalakítással. A politikai erőviszonyok ugyanakkor a választásokat követően átrendeződtek, a demokraták az RMDSZ-t is bevonták a kormányba, a maguk oldalára állították a nemzeti kisebbségek összesen 18 képviselőjét és a független képviselők bizalmát is megnyerték. Ezzel már mindössze néhány mandátummal ugyan, de többségbe kerültek, így várhatóan nem lesz gond az új kormányról szóló szavazáson.