Megtalálták a vitorlázástól eltiltott holland kislányt

Vágólapra másolva!
Megtalálták az eltűnt holland vitorlázó lányt a karibi St. Maarten szigeten. A 14 éves lány - akit korábban bíróság tiltott el attól, hogy világrekordot állítson fel, és a világ legfiatalabbjaként egyedül hajózza körbe a Földet - három napja tűnt el Hollandiából. Mivel a hajóját otthon hagyta, a hatóságok nem tudják, hogyan jutott a Karib-tengerre.
Vágólapra másolva!

Három napja tűnt el Hollandiából, és a Holland Antillákon, a karibi St. Maarten szigetén találták meg azt a 14 éves holland kislányt, akit korábban a hatóságok tiltottak el attól, hogy egyedül körülhajózza a Földet. A lány világrekordot akart felállítani a tervével, ebben a szülei is támogatták.

A holland gyámügyi hivatal szerint a 14 éves Laura Dekkert vasárnap találták meg sértetlenül, jelenleg rendőri fogdában van, és a holland kormány igyekszik mihamarabb visszaszállítani őt a hazájába. A lány eltűnéséről szóló híradások alapján egy, a szigeten lakó asszony ismerte fel Laurát, ő értesítette a rendőrséget.

Az utrechti rendőrség szóvivője, Bernhard Jens az AFP hírügynökségnek azt mondta, még rengeteg a kérdés a lány eltűnése és felbukkanása körül. "Mikor hagyta el Hollandiát? Miért? Hogyan jutott el a Karib-tengerre? Segítette valaki, vagy egyedül volt?" - kérdezte. Egyelőre nem világos az sem, milyen járművel jutott a Holland Antillákra a lány, hiszen hajóját, a Guppyt megtalálták a lehorgonyozva a család lakóhajója mellett Hollandiában.

Laura Dekker szeptemberben akart útnak indulni vitorlásával. Az utrechti bíróság azonban augusztusban megtiltotta neki, hogy egyedül körbevitorlázza a Földet. Az ügy úgy került a bíróság elé, hogy a család korábban a lány iskolájával, majd az oktatási tárcával is vitába keveredett. Laura tervét szülei támogatták, és kérték, hogy lányukat 2011 szeptemberéig mentsék fel az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ezt az iskola megtagadta, és az oktatásügyi államtitkár is hasonlóan nyilatkozott. A bíróság végül megvonta a szülők döntési jogát is a kérdésben.

Laura fiatal kora ellenére tapasztalt vitorlázó, és elhatározta, hogy megdönti a kaliforniai Zac Sunderland júliusban felállított világrekordját. A 17 éves amerikai fiú 400 nap alatt körbevitorlázta a földet, így ő a legfiatalabb, aki ezzel büszkélkedhet.

Laura a BBC szerint egy yachton született Új-Zéland közelében, amikor szülei egy hétéves világkörüli utazáson voltak. Hatéves korában már saját yachtja volt, és tízévesen már egyedül vitorlázott.

A lányt korábban már holland és brit hatóságok is feltartóztatták, amiért egyedül vitorlázott a tengeren. Idén májusban Lowestoft kelet-angliai kikötői településen gyermekotthonba zárták, apjának kellett onnan kihoznia. Az apa akkor is megengedte, hogy a lány Angliából egyedül hazavitorlázzon.