Külföldi megbízónak lopták el az auschwitzi feliratot

Vágólapra másolva!
A lengyel ügyészség kedden bejelentette, hogy egy külföldi megbízó áll az auschwitzi koncentrációs tábor "Arbeit macht frei" feliratának ellopása mögött. A táblát pénteken lopták el, és vasárnap késő este találták meg. Öt embert letartóztattak az ügyben.
Vágólapra másolva!

Egy külföldi megbízónak lopták el az auschwitzi koncentrációs tábor "Arbeit macht frei" feliratát múlt pénteken. "A felirat ellopása mögött álló ember nem Lengyelországban él, és nem lengyel állampolgár" - közölte kedden Artur Wrona lengyel ügyész. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta viszont azt a sajtóértesülést, miszerint a megbízó Svédországban él. Az ügyész csak annyit árult el, hogy az ügyészség együttműködésre készült egy európai országgal.

Az auschwitzi haláltábor bejáratának feliratát - "a munka szabaddá tesz" - pénteken lopták el, a fémből készült feliratot egyszerűen lecsavarozták. A lengyel hatóságok vasárnap késő este találták meg az ország északi részén.

Öt embert tartóztattak le az ügyben, az ügyész szerint négyen beismerő vallomást tettek, de az ötödik, aki feltehetően a tolvajok vezetője és a megbízó összekötője, nem működött együtt a nyomozókkal. A rendőrség közlése szerint a 20 és 39 év közötti férfiak büntetett előéletűek, de egyikük sem tartozik neonáci szervezetekhez. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egy neonáci gyűjtőnek dolgoztak. A tolvajok azt vallották, hogy 20 ezer zlotyt (1,3 millió forintot) ígértek nekik a feliratért.