Irán elleni akcióra is készül az amerikai vezérkar

Vágólapra másolva!
Mike Mullen tengernagy szerint az Egyesült Államoknak készen kell állnia arra, hogy ha a diplomácia nem jár sikerrel, erőt alkalmazzon Iránnal szemben. A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke ugyanakkor elismeri, hogy egy esetleges katonai akciónak csak korlátozott eredménye lehet.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a diplomácia a legjobb eszköz Irán nukleáris ambícióinak féken tartására, de a Pentagonnak készen kell állnia az erő alkalmazására, ha Barack Obama elnök ilyen döntést hozna - jelentette ki kedden Mike Mullen tengernagy az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Mullen az Egyesült Államok katonai célkitűzéseiről szóló éves beszámolójában nem részletezte, hogy mivel járna a katonai erő alkalmazása Irán ellen, de úgy vélekedett, hogy ennek korlátozott hatása lenne. "Továbbra is úgy hiszem, hogy a politika a legjobb eszköz a térségbeli stabilitás elérésére, és a katonai erőnek korlátozott hatása lenne" - mondta.

A tengernagy ugyanakkor hozzátette azt is, ha az elnök mégis a katonai megoldást választja, akkor készen kell állni az erő alkalmazására. Mullen azt mondta, teljes mértékben támogatja a diplomáciai megoldásra összpontosuló törekvéseket, de kevés esélyét látja annak, hogy a közeljövőben sikerül áttörést elérni. "Megoldás még nincs a láthatáron" - mondta.