Elítélték csalásért a ballonos kisfiú szüleit

Vágólapra másolva!
Kilencven, illetve húsz nap börtönt kaptak annak az amerikai kisfiúnak a szülei, akiről egy ideig azt hitték, hogy elsodródott egy hőlégballonnal. A szülők szándékosan tévesztették meg a hatóságokat, mert szerepelni akartak a médiában, amely élőben közvetítette a gyerekük keresésére szervezett mentőakciót.
Vágólapra másolva!

Kilencven nap börtönre ítélte szerdán az amerikai Fort Collins bírósága annak a fiúnak az apját, akiről egy ideig azt hitték, elsodródott egy hőlégballonnal. A 48 éves Richard Heene előzőleg bűnösnek vallotta magát a csalás vádjában.

A csalás október közepén történt, mikor egy héliummal töltött hőlégballon szabadult el a család Colorado állambeli otthonából. Az amerikai média élőben követte a szerkezet útját, mert mindenki azt hitte, hogy a ballon kosarában van a család hatéves kisfia, Falcon Heene. A repülőszerkezet végül a család házától ötven kilométerre landolt, kosarában azonban nem találták meg a gyereket, így azt hitték, útközben kizuhant. A fiú a megmentésére indult akció alatt végig a házuk garázsa fölötti padláson bujkált, és erről a szülei is tudtak.

Mint kiderült, gyerekeiknek, így Falconnak is, azt mondták: hazudjanak az újságíróknak és hatóságoknak. A csalással állítólag azt akarták elérni, hogy a média révén megismerjék őket, és szerepelhessenek a tévében. A zsúfolt tárgyalóteremben Richard Heene nem mutatott érzelmeket, amikor Stephen Schapanski bíró kihirdette a börtönbüntetést, amit a férfinak januárban kell megkezdenie.

Az ítélet értelmében a háromgyerekes apa 30 napig lesz börtönben, majd a további 60 napot csak éjszakánként kell rácsok mögött töltenie, nappal dolgozhat, hogy eltarthassa a családját. A bíró eltiltotta attól, hogy bármilyen módon hasznot húzzon az októberi csalásból. Heene japán származású felesége, Mayumi is elismerte részvételét a csalásban, ezért ő 20 nap börtönt kapott, de csak azután kell ezt letöltenie, hogy a férje büntetése befejeződött.