Ötmillió H1N1-vakcinát hív vissza egy amerikai gyártó

Vágólapra másolva!
Idővel veszít hatékonyságából, ezért visszahív majdnem ötmillió H1N1-vakcinát egy amerikai gyógyszergyártó. A gyógyszerengedélyezési hivatal szerint az érintett vakcinák nagy részét már felhasznélták, és egyáltalán nem szokatlan, ha az oltások idővel gyengébbek lesznek.
Vágólapra másolva!

Visszahív egy újinfluenza elleni vakcinát a MedImmune gyógyszergyártó az Egyesült Államokban, mert az orrspray formájában készült oltás idővel veszít erejéből - jelentették be amerikai egészségügyi illetékesek. A visszahívás több mint 4,6 millió adagot érintene, de a Szövetségi Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) szerin ennek nagy többségét már felhasználták.

A hivatal illetékese közölte, hogy az oltóanyag elég erős volt, amikor októberben és novemberben szétterítették az országban. "A kismértékű hatáscsökkenés várhatóan nincs hatással az oltóanyag által nyújtott védelemre. Nem ajánljuk az újraoltást" - közölte Norman Baylor, az FDA vakcinakutató intézetének igazgatója. Az intézet még vizsgálja a problémát, de azt közölték: nem szokatlan dolog, hogy az oltóanyagok idővel veszítenek erejükből.

Ez a második vakcina-visszahívás ebben a hónapban. A múlt héten a Sanofi Pasteur oltóanyaggyártó hívott vissza több százezer, gyermekek számára készült újinfluenza-ellenes oltóanyagot, szintén hatásvesztés miatt.