Megemlékezőket vertek a rendőrök Iránban

Vágólapra másolva!
Könnygázzal és gumibottal oszlatta a megemlékező tömeget az iráni rendőrség iráni ellenzéki források szerint. Egy honlap arról ír, hogy a rendőrök a nőket és a gyerekeket is ütlegelték. A tömeg a szombaton elhunyt Hosszein Ali Montazeri nagyajatollahra emlékezett, mielőtt összecsaptak a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

Rátámadt a rendőrség az iráni ellenzékiekiekre az iráni Iszfahánban szerdán - írja a BBC. A tömeg Hosszein Ali Montazeri elhunyt iráni nagyajatollahra emlékezett meg, amikor rájuk támadtak a rendőrök. Ellenzéki honlapok szerint nőket és gyerekeket is ütlegeltek gumibottal, és könnygázt lőttek a tömegbe. A megemlékezők ugyanis az iráni ellenzék jelszavait skandálták.

A Rahesabz.net honlap szerint sokakat őrizetbe is vettek, és sokan megsérültek a rendőrök támadásában. A megemlékezést a reformista Dzsalaledin Taleli ajatollah vezette az iszfaháni Szejed-mecsetbe, az embereket a rendőrök és biztonságiak már várták. Az összecsapásokról egyelőre kevés részlet szivárgot ki, mivel a külföldi média munkatársai a júniusi zavargások óta nem tudósíthatnak Iránból.

Az iráni iszlám forradalom egyik kulcsfigurája volt Montazeri, aki 87 éves korában szombaton hunyt el, és Iszfahánban különösen sok követője volt. Montazerit hétfőn Kum szent városában temették el, több százezren jelentek meg a temetésen, ami ellenzéki tömegtüntetéssé vált, és a rendőrség is közbeavatkozott. A BBC szerint a kisebb összecsapások már jelzik a hétvégére való készülődést, amikor újabb tömegtüntetések várhatók.