Vágólapra másolva!
Egy "mentálisan kiegyensúlyozatlan" nő megpróbált odamenni a pápához a karácsonyi misén, a tumultusban a pápa elesett, de gyorsan fel is állt. Egy francia bíborost kórházba kellett szállítani.
Vágólapra másolva!

Elesett, de felállt és folytatta a szertartást XVI. Benedek pápa karácsony vigíliáján, amikor csütörtökön este a Szent Péter-bazilikában a mise bemutatására érkező egyházfőhöz egy nő próbált meg bejutni a korlátokon keresztül.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő megerősítette az incidens tényét, s azt hangsúlyozta, hogy a pápa minden jel szerint nem sérült meg, amikor a nő fellökte. Lombardi szerint a nő - akit őrizetbe vett a vatikáni csendőrség - minden valószínűség szerint mentális zavarokkal küszködő személy. Az ismeretlen nő által okozott tumultusban - az első hírek szerint még egy férfi okozta az incidenst - a 82 éves katolikus egyházfő elesett, de azonnal felsegítették.

"A támadás nem volt veszélyes, mert a nőnél nem volt fegyver" - mondta a Le Figaro szerint Federico Lombardi, aki szerint a pápa arról tett tanúbizonyságot, hogy kontrollálja az eseményeket. A közzétett hivatalos videofelvételek nem mutatták az incidenst, de azóta felkerültek a világhálóra olyan privát videók, amelyeken egyértelműen látszik, ahogy egy nő átugrik a kordonon és a pápa ruháját megragadva magához húzza az egyházfőt. A mintegy 30 bíboros gyűrűjében levő pápa ezután esett el.

A mise folytatódöott

Az incidens után XVI. Benedek - mintha mi sem történt volna - rögtön az oltár elé járult, és kezdetét vette az egyházfő előrehaladott kora miatt a megszokott éjfélnél két órával korábban kezdődött karácsonyi ünnepi mise.

A pápa a misén a közjóért, az igazságosságért és a békéért való cselekvésre szólította fel az államfőket és a nemzetek valamennyi vezetőjét. A katolikus egyházfő - aki franciául mondta el homíliáját (szentírást magyarázó beszédét) - az erőszakról való lemondást hirdette, hogy "csak az igazság és a szeretet fegyverét használjuk". XVI. Benedek élesen bírálta az önzést, amely szerinte az érdekek és a vágyak rabszolgáivá teszi az embereket, szembeállítja őket az igazsággal és "elválaszt bennünket egymástól".

Egy bíboros kórházban

A pápa nem sérült meg, amikor a nő fellökte, Roger Etchegaray bíboros - akit ugyancsak fellökött a nő - azonban rosszul lett, őt mentővel szállították kórházi kivizsgálásra. A 87 éves francia bíborost a római Gemelli kórházba vitték, a Sky News úgy tudja, hogy eltört a lába az incidensben.

A nő az elzárt területre próbált bejutni a bazilikában, amikor a bíborosok menetéhez csatlakozott XVI. Benedek. Egyes jelentések nem zárják ki, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki az egy évvel ezelőtti misén ugyancsak megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor még idejében megakadályozták szándékában - az esetnek akkor nem lett különösebb következménye.

A pápa gyors talpraállását megtapsolták a bazilikában levő hívek. A pápa a mise alatt a BBC szerint többször elakadt egyes szavaknál, de a híradások nagy része szerint probléma nélkül vezette le a szertartást - a mise előtti incidensről nem beszélt a homíliában.

XVI. Benedek karácsony napján (december 25-én, pénteken) is megtartja a tradicionális misét, az ünnepi szertartás dél körül ér véget, amikor a pápa "Urbi et orbi" áldást oszt, amit a televízióban is követni lehet majd.