Befagyasztja a nyugdíjakat az új román kormány

Vágólapra másolva!
Egy nappal a bizalmi szavazás után benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét a román kormány. A tervezet értelmében 2010-ben befagyasztják a nyugdíjakat és az állami alkalmazottak bérét. A büdzsé elfogadása a feltétele annak, hogy Románia megkapja az IMF-hitel következő részleteit.
Vágólapra másolva!

Romániában a kormány befagyasztaná a nyugdíjakat, a közalkalmazotti bérek közül pedig csak a legalacsonyabbak emelné - derül ki a parlament elé terjesztett 2010-es költségvetés-tervezetben, ami több megszorító intézkedést is tartalmaz. A parlament szerdán szavazott bizalmat az új román kabinetnek, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) három minisztert és egy miniszterelnök-helyettest delegál.

A kormány szinte azonnal munkához látott, és parlament elé terjesztette a 2010-es költségvetést, amiről azt remélik, hogy legkésőbb január 16-ig a törvényhozás is elfogadja. A büdzsé elfogadása azért sürgős Romániának, mert ettől függ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti hitelmegállapodás további sorsa.

Traian Basescu román államfő szerint amennyiben az ütemterv szerint halad a költségvetés elfogadása, minden esély megvan arra, hogy az IMF február 17-én egyszerre utalja át Romániának a készenléti hitelmegállapodás 1,5 milliárd euró értékű harmadik, illetve 830 millió euró értékű negyedik részletét. Az összesen 2,3 milliárd eurónak a felét a Román Nemzeti Banknak utalják, a másik felét a pénzügyminisztérium kapja meg, hogy finanszírozza az államháztartási hiányt.

A parlament elé terjesztett tervezet a nyugdíjakra és a közalkalmazotti bérekre vonatkozó döntés mellett előírja azt is, hogy az állami alkalmazottak egész évben nem részesülhetnek az úgynevezett ebéd- és ajándékjegyekben valamint az üdülési csekkekben, amit előző években jövedelem-kiegészítésként biztosítottak. A kormány a gazdasági válsággal és a bevételek megcsappanásával indokolta az intézkedést. A büdzsé tervezete 1,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,7 százalékos inflációval és a bruttó nemzeti termékhez viszonyított 5,9 százalékos államháztartási hiánnyal számol.