11 évet kapott Kína legismertebb ellenzékije

Vágólapra másolva!
Államellenes felforgatás miatt ítélték 11 év börtönre pénteken Kínában Liu Hsziao-po Tienanmen téri veteránt, egyetemi professzort, aki tavaly kiáltványban követelt demokratikus reformokat. Kínában lassan hét éve nem szabtak ki ilyen súlyos büntetést felforgatás vádja miatt.
Vágólapra másolva!

Tizenegy év börtönre ítélték államellenes felforgatás vádjával Kínában Liu Hsziao-pót (Liu Xiaobo), az ország egyik legismertebb ellenzéki személyiségét. Erről a férfi ügyvédje számolt be pénteken. Az ügyvéd szerint védencét azért helyezték vád alá december elején, mert bíráló esszéket írt és publikált a Kínai Kommunista Pártról, és tavaly ő volt a kezdeményezője a demokratikus reformokat - egyebek között az emberi jogokat szavatoló alkotmányt - követelő Charta 2008 elnevezésű kiáltványnak. A kiáltványt több mint háromszázan, köztük vezető értelmiségiek írták alá. Az 53 éves Liu a Tienanmen téri 1989-es, diákok vezette demokráciát követelő megmozdulások egyik veteránja.

A volt pekingi egyetemi professzor elleni per miatt az Egyesült Államok, az Európai Unió, számos más ország és emberi jogi szervezet is tiltakozott. Azt követelték, hogy helyezzék szabadlábra. Peking ezt a kínai belügyekbe való beavatkozásnak minősítette.

A pekingi bíróságon szerdán tartották a tárgyalást, a per alig két óráig tartott, de nem enegedtek be sem diplomatékat, sem a sajtót. Az ítéletet pénteken hirdették ki. A BBC szerint Liu elítélése jelzi, hogy a kínai vezetés senkitől nem tűri el, hogy mekérdőjelezze a hatalmát. Az Amnesty International nemzetközi jögvédői szerint Kínában 2003 óta nem szabtak ki ilyen súlyos ítéletet államellenes felforgatás vádja miatt.