A Gazprom szerint gond lehet az ukrán gázszámlával

Vágólapra másolva!
Egy megállapodás értelmében négy nappal a szokásos határidő után rendezheti decemberi gázszámláját a Gazpromnál Ukrajna. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerint azonban komoly gondok lehetnek a fizetéssel. Az elmúlt években többször okozott ellátási problémát Európában az orosz-ukrán gázvita.
Vágólapra másolva!

Ukrajnának komoly gondjai vannak a decemberi orosz gázszámla ellenértékének előteremtésével - közölte Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari cég vezetője pénteken. Ukrajnának 800 millió dollárt kell átutalnia Oroszországnak a decemberi gázszállításokért - mondta szerdán Bogdan Szokolovszkij, Viktor Juscsenko ukrán államfő energiaügyi megbízottja.

Alekszej Miller szerint a Gazprom és a Naftogaz ukrán gázipari cég gyakorlatilag naponta tárgyalnak a kérdésről. "Azt látjuk és halljuk, hogy Ukrajnának igen komoly gondjai vannak a decemberi gázszállítás ellenértékének az előteremtésével" - mondta.

A Gazprom vezetője emlékeztetett: a héten megállapodás született arról, hogy Ukrajna az eredeti határidőhöz képest néhány nappal később rendezheti decemberi orosz gázszámláját. Akkori hivatalos indoklás szerint a halasztás oka az ortodox karácsony, ami január hetedikén lesz. Ukrajnának minden hónap hetedikén kell átutalnia az előző havi orosz gázimport ellenértékét.

A Gazprom és a Naftogaz kedden állapodott meg Moszkvában arról, hogy a karácsonyi ünnepekre tekintettel Ukrajnának január 11-én kell rendeznie gázszámláját.

Az elmúlt években többször okozott Európa több országát érintő gázellátási problémát az ukrán gázszámla árának rendezése. A késői fizetés miatt a Gazprom többször korlátozta Ukrajna ellátását, ami miatt többek között Magyarországon is voltak ellátási problémák. A Gazprom Ukrajnát vádolta azzal, hogy megcsapolja az Európába tartó gázt, az ukrán kormány szerint azonban az orosz gázcég csökkentette a leszállított gáz mennyiségét.