Vágólapra másolva!
Vasárnap szegényekkel ebédelt egy népkonyhán XVI. Benedek pápa, aki először hagyta el Vatikánvárost azóta, hogy néhány nappal korábban a karácsonyi misén egy nő elsodorta.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa vasárnap a Szent Egyed (Sant,Egidio) világi katolikus közösség - a római Trastevere negyedben lévő - népkonyháját látogatta meg, ahol szegényekkel és hajléktalanokkal együtt ebédelt.

Az egyházfő olasz gyermekek mellett nigériai, szomáliai és afganisztáni menekültekkel osztotta meg asztalát; a közösség szóvivője szerint pápa első ízben tett ilyet a modern történelemben. XVI. Benedek karácsonyi üzenetében már magasztalta azoknak a fogadását, akiket az éhínség, a türelem hiánya vagy életkörülményeik romlása messzire sodor a hazájuktól.

XVI. Benedek a jelek szerint nem változtatott szokásain, jóllehet a csütörtöki incidens óta biztonságát fokozott aggodalom övezi. A pápát ugyanis a csütörtök éjszakai vatikáni misén elsodorta az olasz-svájci állampolgárságú Susanna Maiolo. A nőt sajtójelentések szerint több éve pszichiátriai problémákkal kezelték.

A Vatikán kilátásba helyezte a XVI. Benedek a védelmét szolgáló intézkedések megszigorítását, bár Federico Lombardi vatikáni szóvivő jelezte, lehetetlen maradéktalan biztonságot szavatolni a rendszeresen hívek ezrei által körülvett pápának; az egyházfő a római népkonyhára mindazonáltal jelentős biztonsági kísérettel érkezett.

XVI. Benedek előzőleg, a vatikáni Szent Péter téren mondott úrangyala (Angelus) imádságban, és a híveket különböző nyelveken üdvözölve szót sem ejtett a csütörtöki incidensről. Az egyházfő külön üdvözölte viszont a vasárnap Madridban rendezett Szent Család ünnep részvevőit, és spanyolul megszólalva a "férfi és nő házasságán alapuló családot" magasztalta. Spanyolországban 2005-ben engedélyezték az egyneműek házasságkötését.