A teheráni tévészékház előtt oszlatják a tüntetőket

Vágólapra másolva!
Az éjszakai összecsapások után hétfőn reggel is folytatódtak a kiújult teheráni zavargások, ahol most az állami televízió épülete előtt oszlatták könnygázzal a tömeget. Az iráni média az eddigi összecsapásokban összesen 15 áldozatról számolt be, de a tüntetésnek hétfőn új lendületet adhat egy ellenzéki vezér unokaöccsének temetése.  A férfit a tüntetők szerint a hétvégén lőtték hátba a tömegre tüzet nyitó rendőrök.
Vágólapra másolva!

Egész éjjel folytatódtak az utcai zavargások Teheránban, ahol a hétvégén többen is meghaltak a kiújult kormányellenes zavargásokban - írja a BBC iráni ellenzéki forrásokra hivatkozva. Az iráni állami televízió már 15 halálos áldozatról tud, miközben a tüntetők hétfő reggel a televízió és a rádió épületénél kezdtek gyülekezni.

Az iráni zavargások azt követően újultak ki, hogy múlt vasárnap 87 éves korában meghalt az ellenzék egyik vezetője, Hoszein Ali Montazeri nagyajatollah, az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa. A hétvégén a tüntetők többször összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, akik könnygázzal oszlatták a tömeget (a szombati eseményekről itt olvashat bővebben).

Szombaton még csak négy - más források öt - halálos áldozatról beszéltek, de a rendőrség tagadta, hogy köze lenne a halálesetekhez. Az ellenzék szerint a rendőrök a tömegbe is lőttek, ami miatt meghalt Mir Hosszein Múszavi ellenzéki vezető unokaöccse: őt az utcán hátba lőtték. A rendőrség tagadja a tömegbe lövetést, de már korábban is kemény fellépést ígért.

A BBC helyi tudósítója szerint Múszavi unokaöccsének hétfői temetése a további tüntetések gyújtópontja lehet. Közben a reggeli jelentések szerint az állami tévénél gyülekező tömegbe is könnygázt lőttek hétfőn, hogy megpróbálják a tüntetést feloszlatni. Szintén hétfőn reggel saját lakásán őrizetbe vették az egyik fontos ellenzéki vezetőt, Ebrahim Jazdi korábbi külügyminisztert. A hatóságok szombaton azt állították, hogy összesen 300 tüntetőt tartóztattak le.

A rendőri erőszakra reagálva Mehdi Karubi, az ellenzék másik kiemelkedő alakja élesen bírálta a hatóságokat - írja egy ellenzéki honlap. "Mi történt ezzel a vallásos rendszerrel, amely ártatlan emberek meggyilkolására ad parancsot Asura szent napján?" - idézte Karubit a Jaras weboldal.

Az állami tévé vasárnap több mint tizenöt ember haláláról számolt be. Közülük ötöt "terroristacsoportok" öltek meg, legalább tíz másik személy pedig "forradalomellenes csoportokhoz" (a rendszer ellen lázadókhoz) tartozott - jelentette hétfőn az iráni állami televízió a tájékoztatási minisztert idézve.

Forrás: AFP
A hétvégén elszabadultak az indulatok (a képre kattintva galéria nyílik)

A BBC délelőtt legalább 8 megölt tüntetőről tudott. Meg nem erősített beszámolók szerint további négy ember halt meg az északnyugat-iráni Tabriz városában is, ahol szintén összecsaptak a tüntetők a rendfenntartókkal. A BBC szerint összecsapások voltak az ország középső részén található Iszfahánban és Nadzsafabadban is, valamint a déli Shiraz városában.

Iránban a júniusi 12-i elnökválasztás óta feszült a helyzet. A választás után a hivatalban lévő elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Múszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat. Tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel. A hivatalos adatok szerint akkor harminc ember vesztette életét.