Obama: Az USA üldözni fogja a merénylet kiötlőit

Vágólapra másolva!
Nem nyugszik addig az Egyesült Államok, míg felelősségre nem vonják a Detroitba tartó repülőgépen meghiúsított merénylet kiötlőit - mondta hétfőn Barack Obama amerikai elnök. Obama elrendelte, hogy vizsgálják fölül a terroristákkal vélhetően kapcsolatban álló személyek listáját. A merénylet kitervelését hétfőn egy internetes közleményben magára vállalta az al-Kaida egyik csoportja.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok "nem nyugszik", amíg felelősségre nem vonják azokat, akik a karácsony napjára tervezett merénylet kitervelése mögött állnak - írja a BBC. Az amerikai hatóságok szombaton vádat emeltek a 23 éves nigériai férfi, Umar Abdul Farouk Abdulmutallab ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált felrobbantani egy Amszerdamból Detroitba tartó repülőgépet.

A férfi úgy szállt fel a gépre, hogy folyadék-, illetve portartály volt az öve alatt a testére erősítve, melyek tartalma összevegyítve veszélyes anyagot képez. Amikor a gép az amerikai nagyvároshoz közeledett, a merénylő megpróbált robbanást előidézni, de csak a ruházata gyulladt meg, és sikerült őt legyűrni.

A férfi neve fent volt azon a listán, amelyen a terroristákkal vélhetően kapcsolatban álló személyek adatai szerepelnek, de annyira még nem számítanak veszélyesnek, hogy megtiltsák nekik a légi utazást. A férfinak vízuma is volt. Obama hétfőn közölte, hogy az Egyesült Államok terrorizmus-adatbázisának azonnali átvizsgálását rendelte el.

Obama nem sokkal azután beszélt erről Hawaiin, hogy az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat arab-félszigeti szárnya internetes közleményben jelentkezett a merénylet kitervelőjeként. A terroristacsoport azt állította a közleményében, hogy azt a "korszerű eszközt", amelyet a nigériai merénylő használt, az arab-félszigeti al-Kaida műhelyeiben fejlesztették ki a mudzsáhidek, igaz, műszaki hiba miatt nem sikerült működésbe hozni a robbanószerkezetet.

A közlemény szerint bosszúból tervelték ki az amerikai repülőgép elleni merényletet azért, mert a jemeni hadsereg az amerikai hírszerzés segítségével két légicsapást hajtott végre decemberben Jemenben al-Kaida-tagok ellen. A második légitámadást egy nappal a pénteki detroiti merényletkísérlet előtt hajtották végre az arab országban.

Obama szerint csak a személyzet és az utasok "gyors és hősies" közbelépésének volt köszönhető, hogy elkerülték a katasztrófát. Az amerikai elnök közölte azt is, hogy kormány máris megtett több lépést a repülőtéri biztonság növelése érdekében: több rendőrt vezényeltek a repülőterekre, és szigorították az átvizsgálást. Obama azt mondta: az amerikaiak nem adják meg magukat a félelemnek, de az állampolgároknak ébereknek kell lenniük.