Obama a biztonsági rendszer hibáit okolja a merényletkísérletért

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök kedden azt mondta: a belbiztonsági rendszer és a hírszerzés által elkövetett hibák, mulasztások vezettek a Detroitba tartó repülőgépen megkísérelt merénylethez. Obama szerint az Egyesült Államoknak tanulnia kell az esetből, és ki kell küszöbölni a hiányosságokat.
Vágólapra másolva!

A belbiztonsági rendszerben és a hírszerzési szerveknél elkövetett sorozatos emberi mulasztások vezettek oda, hogy a Delta-Northwest légitársaság utasszállító repülőgépét majdnem felrobbantotta egy merénylő karácsonykor - jelentette ki kedden Barack Obama amerikai elnök. A Hawaii-szigeteken vakációzó elnök kedden másodszor szólalt meg a merényletkísérlet ügyében.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a biztonsági rendszer csődöt mondott, és emiatt egy férfi kis híján majdnem 300 ember életét oltotta ki. "Tanulnunk kell ebből az esetből, és ki kell küszöbölnünk a biztonsági rendszerünkben jelentkező hiányosságokat" - mondta Obama.

Az Amszerdamból Detroitba tartó repülőgépet egy 23 éve nigériai férfi próbálta felrobbantani, aki úgy szállt fel a gépre, hogy folyadék-, illetve portartály volt az öve alatt a testére erősítve, melyek tartalma összevegyítve veszélyes anyagot képez. Amikor a gép Detroithoz közeledett, a merénylő megpróbált robbanást előidézni, de csak a ruházata gyulladt meg, és sikerült őt legyűrni.

Obama azt mondta: a hírszerzés már hetekkel az eset előtt tudomást szerzett a merényletkísérlet gyanújáról, de az információt nem juttatták el hatékonyan az illetékesekhez. Az amerikai elnök közölte azt is, hogy két előzetes jelentést csütörtökön fog kézhez kapni az esetről, a következő hetekben pedig részletesebb jelentések is fognak készülni.

Obama még hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok "nem nyugszik", amíg felelősségre nem vonják azokat, akik a karácsony napjára időzített merénylet kitervelése mögött állnak. Elrendelte az Egyesült Államok terrorizmus-adatbázisának azonnali átvizsgálását, több rendőrt vezényeltek a repülőterekre, és szigorították az átvizsgálást.