Denevérek estek az égből Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A szeszélyes időjárás által megzavart denevérek hullását figyelték meg hétfőn Odessza több kerületében. Az állatok idő előtt jöttek elő téli rejtekhelyükről, de szervezetük még gyenge volt, ezért nem bírták a repülést, és lezuhantak.
Vágólapra másolva!

Odesszában az erős fagyokat követő hirtelen felmelegedés hatására a denevérek felébredtek téli álmukból és kirepültek búvóhelyeikről. A járókelők arra lettek figyelmesek, hogy bőregerek hullanak az égből, közülük sok élettelennek tűnt, amikor földet ért - közölte kedden a tsn.ua internetes újság.

A hírportálnak nyilatkozó Valentin Mikolajiv helyi biológus azt mondta, hogy a denevéreket valószínűleg a szokatlan időjárás tévesztette meg. A tartós fagyokat ugyanis Odesszában hirtelen enyhülés váltotta fel, a levegő hőmérséklete plusz hét fok fölé emelkedett, ami miatt az állatok idő előtt elhagyták téli rejtekhelyüket. A szervezetük azonban nem volt felkészülve a tartós repüléshez, így a gyengeség miatt hamar lezuhantak - tette hozzá a biológus.

Ukrajnában a parlament idén februárban fogadta el a denevérek védelméről szóló törvényt, amely előírja, hogy az államnak mindent meg kell tennie a bőregerek kihalástól való megóvásásáért.