Áremeléssel vennék el az oroszok kedvét a vodkától

Vágólapra másolva!
A filléres vodka árának emelésével próbálja letörni az orosz alkoholizmust Dimitrij Medvegyev orosz elnök, aki január elsejétől minimálárat szabott Oroszország nemzeti italára. Ettől kezdve egy fél literes üvegért legalább 89 rubelt, 555 forintot kell fizetni.
Vágólapra másolva!

Minimálárat szabott az olcsó vodkának az orosz kormány, hogy elejét vegye az Oroszországban immár népbetegségnek számító alkoholizmusnak. A január 1-jétől életbe lépő rendelkezés értelmében a legolcsóbb fél literes vodkáért is legalább 89 rubelt (körülbelül 555 forintot) kell fizetni - olvasható az alkoholellenőrzési hivatal honlapján.

Az újévi ünneplés hajrájában a moszkvai szupermarketek többségében kapható luxusvodkák ára gyakran a tízszeresét is elérték a most megszabott minimumnak. Máshol azonban már 51 rubelért is hozzájuthatnak az alkoholisták a "napi betevőhöz". Ebben az időszakban az oroszok különösen sok vodkát isznak, mivel az újév és az ortodox karácsony együttes ünneplése tíz napon át tart.

Az orosz alkoholizmus nagyon komoly probléma, az országban egy fő átlagosan évi 18 liter tiszta alkoholt fogyaszt el - írja a BBC. Ez a statisztika ráadásul úgy jön ki, hogy abba már az újszülötteket is beleszámolják. A kutatások szerint az alkoholizmus Oroszországban a férfiak vezető haláloka.

Tavaly Dimitrij Medvegyev orosz elnök kampányt indított az alkoholizmus ellen, ami nemzeti szégyennek nevezett. Az elnök célul tűzte, hogy az alkoholfogyasztást legalább negyedével csökkenti 2012-re. Azóta a sör jövedéki adóját is a háromszorosára emelték, és árusítását megtiltották az utcaik kioszkokban.

A BBC szerint ugyanakkor meglehetősen merész célkitűzés az alkoholizmus visszaszorítása, hiszen a vodkát az oroszok többsége nemzeti italnak tekinti, és az ellene vívott harcban Medvegyev elődei sem jártak sikerrel. Utoljára 24 éve, a szovjet időkben próbálták meg felvenni a harcot a vodkával, de akkor is sikertelenül.