Meglőttek egy baltás támadót a dán karikaturista házánál

Vágólapra másolva!
Egy baltával és késsel felfegyverkezett szomáliai férfi próbát behatolni Kurt Westergaard dán karikaturista otthonába. A támadót két lövéssel tették ártalmatlanná a rendőrök. Westergaard volt az, akinek mohamedes karikatúrái 2005-ben az egész iszlám világot felbőszítették.
Vágólapra másolva!

Dán rendőrök lőtték meg azt az illetéktelen behatolót, aki annak a dán karikaturistának az otthonában próbált bejutni, akinek Mohamedet ábrázoló karikatúrája öt évvel ezelőtt, sokszor erőszakba torkolló tiltakozást váltott ki a muszlim hívők körében világszerte.

A 74 éves Kurt Westergaard aarhusi otthonába előző éjjel tört be egy 27 éves késsel és baltával felfegyverkezett szomáliai férfi. Westergaard, felesége és unokája is a lakásban volt ekkor. A rendőrségre este tíz óra körül érkezett vészjelzés a karikaturista otthonából.

A rendőrség szerint a támadó tört angolsággal azt kiabálta, hogy meg akarja ölni a karikaturistát. A férfi betörte a ház egyik ablakát, majd behatolt az épületbe. Westergaard öt éves unokájával együtt az épület pánikszobájába menekült, és onnan riasztotta a rendőröket. A szomáliai később rátámadt a kiérkező rendőrökre is, akik rálőttek, és megsebesítették a jobb lábán és a bal vállán. A férfi súlyosan megsérült, de állapota nem életveszélyes, őrizetbe vették.

Jakob Scharf, a dán titkosszolgálat, a Pet vezetője szerint a támadó kapcsolatban állt a szomáliai szélsőséges muszlim al-Sahab milíciával. A férfit más ügyek miatt is figyelte a titkosszolgálat - jelentette a BBC.

Westergaard 2005-ös karikatúrája, amely egy bombával a turbánja helyén ábrázolta Mohamed prófétát, hatalmas felháborodást keltett az iszlám világban. Sorra szerveztek tüntetéseket miatta, amelyek gyakran erőszakba torkolltak. A tiltakozók dán nagykövetségeket gyújtottak fel, és a zavargásokban több tucat ember vesztette életét. A karikaturistát sokan megfenyegették - iszlám szélsőségesek egymillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére -, aki emiatt évekre elrejtőzött. Tavaly azonban közölte, normális életet akar élni, amennyire csak lehet. Otthonát jelentősen megerősítették, és fokozott rendőri védelem alatt áll.

A karikaturistát most is egy biztonságos helyre vitték, de a dán Jyllands-Postennek azt mondta, újra vissza fog térni otthonába.