Csárdás-zenekarok várják az elesett kanadai-magyar őrmestert

Vágólapra másolva!
Magyar származású kanadai katona esett el december végén Afganisztánban - tudta meg az RTL Klub. A férfi már a tengeren túlon született, de tudott magyarul, és többször járt vissza Magyarországra - derül ki a rá emlékező barátok részvét-üzeneteiből. A 28 éves Miok György testnevelést tanított egy edmontoni iskolában, és pokolgépre futó páncélozott járműben lelte halálát: egy barátja szerint "csárdás-zenekarok várják a Mennyországban".
Vágólapra másolva!

Egy magyar származású katona volt az egyik áldozata annak az afganisztáni robbantásnak, amelyben 4 katona és egy újságíró vesztette életét még kedden. Az áldozatok mind kanadai állampolgárok voltak, egyikük, George Miok, azaz Miok György őrmester azonban magyar gyökerekkel rendelkezett, szülei Magyarországról vándoroltak ki - tudta meg az RTL Klub Híradója.

A 28 éves Miok György már a tengerentúlon született, de tudott magyarul, és aktív tagja volt az edmontoni magyar közösségnek. A kanadai hadügyminisztérium honlapja szerint a 41. műszaki ezred őrmestereként szolgált, hadtestét a kanadai Alberta tartomány fővárosából vezényelték az afganisztáni Kandahárba, ahol a NATO Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) tagjaként segítették az ország újraépítését. Magyarország ugyanilyen PRT-csoportot állomásoztat az északi Baghlan tartományban.

A Miok csapata elleni merénylet december 30-án, helyi idő szerint délután 4 órakor történt Kandahar városától mintegy 4 kilométerre délre - számolt be az esetről a kanadai honvédelmi minisztérium még szerdán. A katonák egy páncélozott járművel járőröztek aban a kerületben, amelyet a segítségükkel építettek újjá egy áprilisi öngyilkos merénylet után. A jármű alatt pokolgép robbant: a támadásban az öt áldozat mellett további négy katona és egy civil sérült meg súlyosan, őket helikopterrel menekítették ki a helyszínről.

A katonák azért járőröztek a környéken, hogy információt gyűjtsenek a helyiek életéről, és biztosítsák a területet - írta a CBS kanadai televízió. A kanadai honvédelmi minisztérium szerint a sérültek állapota stabil, a kandahari reptér nemzetközi kórházában ápolják őket.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök a támadás után írásos nyilatkozatot adott ki arról, hogy az öt áldozat mind igazi kanadai hős volt, a kanadaiak pedig soha nem fogják elfelejteni áldozatukat. Az ország védelmi minisztere, Peter MacKay szintén írásban fejezte ki részvétét a hozzátartozóknak - olvasható a CBS honlapján.

"Nagyszerű vezér"

Daniel Ménard dandártábornok, a kandahari NATO-erők parancsnoka egy helyben tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Miok György elkötelezett tiszthelyettes volt, aki tartalékosként került az afganisztáni kötelékbe. "Aprólékos tervező volt, aki mindig katonái jólétét tekintette a legfontosabbnak" - mondta. "Tudták, hogy fordulhatnak hozzá tanácsért és útmutatásért" - mondta Ménard, aki szerint "Miok őrmesterre katonái nagyszerű vezérként és hű barátként fognak emlékezni".

Miok György mindig mosolygós volt, magyar iskolába járt, és tagja volt az edmontoni magyar tánccsoportnak - mondta róla az RTL Klubnak az edmontoni tiszteletbeli magyar főkonzul, Szenthe Sándor, aki ismerte a férfit. A főkonzul szerint a katona halálát az egész magyar közösség gyászolja: egy gyászolásra és részvétnyilvánításra szolgáló kanadai internetes oldalon többek között kint élő magyarok is részvétüket fejezték ki miatta.

"Csárdás-zenekarok várják"

A honlapon Miok barátai és ismerősei is számtalan részvétüzenetet küldtek az elesett katona családjának. Többen közös élményeiket, emlékeiket is leírták a fiatal tanárral kapcsolatban: a visszaemlékezésekből egy energikus, mindig mosolygó tanár képe rajzolódik ki.

"Miok úr, ön volt a legjobb tanár, akit diák el tud képzelni. Nem csak testnevelést és matematikát tanított nekünk. A mindennapi életről tanított" - írta egyik diákja, akit az edmontoni St. Cecilia középiskolában tanított. A tanítványok és kollégák mind életvidám emberként emlékeztek rá, aki kedves és segítőkész volt az őt körülvevő emberekkel.

A búcsúüzenetekben többen angolul is csak "Gyuri"-ként szólították meg, de több magyar nyelvű részvétnyilvánítás is érkezett hozzá. Egy barátnője, aki saját bevallása szerint 5 éves kora óta ismerte, a közös magyar táncórákra és a magyar iskolára emlékezett angolul, egy másik nő pedig azokat a magyarországi fesztiválokat idézte fel, amelyekre együtt utazott Európába az elesett katonával.

"Emlékszem arra, hogy együtt jártunk magyar nyelvórára, és hogy mindig kedves és segítőkész voltál. Megnevettettél, és segítettél, hogy élvezettel tanuljam gyönyörű nyelvünket" - írta egy másik iskolatársnője. A szintén angolul emlékező barát szerint Miokra egy különleges hely vár a Mennyországban: "Csárdás-zenekarok vannak ott, ahová te kerülsz" - írta.