Vágólapra másolva!
Két komolyabb földrengés is megrázta a Csendes-óceán medencéjét hétfőn. A Salamon-szigeteken előbb egy Richter-skála szerinti 6,5-ös, majd egy 7,2-es rengés pusztított. Perut egy 5,7-es erejű földmozgás sújtotta szinte ugyanekkor. Csak könnyebb sérültekről érkezett egyelőre hír, és cunamiriadót sem kellett elrendelni.
Vágólapra másolva!

Erős földrengés rázta meg Peru és a Salamon-szigetek térségét szinte egyidejűleg, közép-európai idő szerint vasárnap este. Az amerikai földtani intézet közölte, hogy a Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés rázta meg a Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigeteket közép-európai idő szerint vasárnap 22 óra 48 perckor (helyi idő szerint hétfőn délelőtt 9.48-kor). A rengés epicentruma Gizo szigetétől 88 kilométerre dél-délkeletre, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt.

Nem sokkal később, helyi idő szerint 10 óra 36 perckor ismét megmozdult a föld, az újabb rengés még erősebb, 7,2-es erejű volt. Személyi sérülésről nem érkezett hír, és a csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ sem adott ki riasztást. Földcsuszamlások miatt azonban több településen is megrongálódtak házak. 2007 áprilisában egy 8,1-es erejű földrengés és az azt követő szökőár 52 ember életét követelte Gizo szigetén, és ezrek váltak földönfutóvá. Gizo az ország második legnagyobb városa 6000 fős lakossággal.

A BBC szerint most csak egy kisebb szökőárat észleltek a szigetország partjainál. A Gizo közelében fekvő apró szigeten, Rendován összedőlt néhány épület - mondta Julian Makaa, a Nemzeti Katasztrófakezelési Hivataltól az AFP-nek. "A jelentések szerint falvak és házak rongálódtak meg inkább a földcsuszamlások miatt, mint a cunamik következtében, de még nincs megerősített hírünk halottakról vagy sebesültekről" - mondta később a Reutersnek.

Később már pontosított: állítása szerint a rengés kisebb hullámokat keltett, ami pánikot okozott a partvidéken, és a menekülő emberek emiatt szenvedhettek kisebb sérüléseket.

Rengés Peruban is

Peru középső és északi partvidékét a Richter-skála szerint 5,7-es erejű földrengés sújtotta közép-európai idő szerint vasárnap 21 óra 39 perckor, helyi idő szerint 15 óra 39 perckor. A földmozgás epicentruma Huaraz várostól 75 kilométerre északnyugatra, fészke pedig 104 kilométeres mélységben húzódott az Andok hegyvonulata alatt.

2007 augusztusában egy 7,9-es erejű földrengés letarolta Peru déli partvidékét. A természeti csapás következtében 595 ember vesztette életét, több mint 300 eltűnt, 75 ezer épület pedig megrongálódott.

A Salamon-szigetek és Peru is a Csendes-óceánt körbefogó "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkánikus tevékenységgel párosul.