Négy halott és több eltűnt a svájci lavinákban

Vágólapra másolva!
Négy ember halt meg lavinák miatt Svájcban vasárnap. Egy síelőt temetett először maga alá a hótömeg a Berni-Alpokban, majd a segítségére sietőket is elsodorta a görgeteg. Végül a mentőcsapatok találtak rá az áldozatokra és túlélőkre, azonban még lehetnek a hó alatt páran. Valais kantonban is meghalt egy turista, akit betemetett egy lavina.
Vágólapra másolva!

Négy életet követelt két lavina a svájci Alpokban vasárnap. A Berni-Alpokban délelőtt fél tizenkettőkor egy síelőt sodort el egy lavina. Fél órával később egy újabb lavina zúdult le ugyanott, és sodorta el a társuk keresésére és megmentésére indult síelőket és orvost.

A szerencsétlenség helyszínére nyolc helikopterrel szállítottak mentőkutyás alakulatokat és orvosokat. A délután folyamán nyolc síelőt élve mentettek ki a hó fogságából, de többük állapota válságos volt, és ketten a kórházba szállítás után meg is haltak. Egy síelőnek már csak a holttestét tudták kiásni a hóból. A sötétség beálltával felfüggesztették a keresést, de félő, hogy nem találtak meg mindenkit, további áldozatok lehetnek a hótakaró alatt.

Valais kantonban egy idegenvezetőt és ügyfelét sodorta el a lavina délután. Az idegenvezetőnek sikerült kiásnia magát, de ügyfele megfulladt a 80 centiméteres hóréteg alatt. Az Alpok nagy részén a lavinaveszély nagyságát jelző ötfokozatú skálán jelenleg a hármas szint van érvényben.