2400 autót zsákmányoltak egy hajóval a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Több mint 2400 koreai autó volt annak a hajónak a fedélzetén, amelyet a szomáliai kalózok az Indiai-óceánon foglaltak el. A brit hajó Szaúd-Arábiába tartott a Hyundai és a Kia márkájú kocsikkal.
Vágólapra másolva!

Elfoglalták a szomáliai kalózok az Asian Glory nevű teherhajót, a fedélzetén 2405 koreai gyártmányú gépkocsival. A brit zászló alatt közlekedő hajó - fedélzetén a Hyundai és a Kia cég termékeivel - december 26-án hajózott ki Szingapúrból, és a szaúd-arábiai Dzsiddába tartott, amikor az Indiai-óceánon a kalózok fogságába esett. A több mint 13 ezer tonnás teherhajó 25 fős legénységéből nyolc bolgár, tíz ukrán, öt indiai és kettő román állampolgár.

Az Ecoterra környezetvédő civil szervezet szerint jelenleg legkevesebb 13 hajó és közel 300 tengerész van szomáli kalózok fogságában. A térségben tartózkodó számos - főként európai, amerikai és kínai - hadihajó ellenére a kalózok 2009-ben mintegy 200 támadást hajtottak végre, és 68 hajót kerítettek hatalmukba, többségüket a nyílt vizeken, az Indiai-óceánon. Két hajót nemrégiben az egyik legforgalmasabb tengerhajózási útvonalon, az Ádeni-öbölben foglaltak el.

A kalózok múlt szombaton elengedtek egy pakisztáni hajót legénységével együtt, amelyet még december 29-én ejtettek fogságba. A tengerészek jól vannak, de egyiküknek eltörött a lába.