93 évesen hunyt el a két atombombát túlélő japán

Vágólapra másolva!
Elhunyt hétfőn Cutomu Jamagucsi, azon kevés emberek egyike, akik ott voltak és túlélték mind a két japán elleni atomtámadást 1945-ben. Jamagucsi a nukleáris fegyverek heves kritikusa volt, azt mondta, az atombomba az emberek méltóságát pusztítja el.
Vágólapra másolva!

Túlélte mind a két Japánt ért amerikai atombombás támadást, és végül hétfőn, 93 éves korában hunyt el a japán Cutomu Jamagucsi. A férfi 1945 augusztusában éppen üzleti úton volt Hirosimában, amikor hatodikán az amerikaiak atombombát dobtak a városra. Jamagucsit sokkolta a pusztítás, és úgy döntött, hazatér szülővárosába, Nagaszakiba. Nem sokkal megérkezése után azonban azt a várost is elpusztította egy atombomba.

A férfi 2006-ban egy dokumentumfilmben - amelyben több, hozzá hasonlóan mindkét bombát túlélő embereket szólaltattak meg - azt mondta, gyűlöli a nukleáris fegyvereket, mert azok szerinte az emberek méltóságát pusztítják el.

A filmben Jamagucsi elmesélte, hogy éppen leszállt a villamosról, amikor a bomba felrobbant Hirosima fölött, tőle körülbelül három kilométerre. Átmenetileg megvakult, fél fülére süket lett, felső testén súlyos égési sérülések keletkeztek. Nagaszakiban éppen szörnyű tapasztalatait ecsetelte feletteseinek, amikor az amerikaiak ledobták a második bombát.

A férfinek kihullott az összes haja, sugárfertőzést kapott, aminek következtében egész életében egészségügyi problémákkal küzdött. Végül gyomorrákba halt bele. Jamagucsi majdnem hat évvel élte túl azt az amerikai pilótát, aki azt a B-29-es bombázót vezette, amelyről ledobták az atombombát Nagaszakira.

Hirosimában 140 ezer, Nagaszakiban körülbelül 80 ezer ember halt meg az atomtámadásokban. Japán hat nappal a második bomba ledobása után kapitulált.