Fizetnek a franciák nukleáris tesztjeik miatt

Vágólapra másolva!
Kihirdették azt a törvényt Franciaországban, amelynek az alapján kárpótlás jár azoknak, akik sugárfertőzést szenvedtek a francia kísérleti atomrobbantások során. Összesen 150 ezer ember vett részt az előbb Algéria, majd Polinézia területén folytatott kísérletekben.
Vágólapra másolva!

Ötven évvel a Szahara algériai részén végrehajtott első francia atomkísérletek után a francia állam megkezdi a sugárfertőzést szenvedett áldozatok kárpótlását. Az erre vonatkozó törvényt szerdán hirdették ki Párizsban. A védelmi minisztérium szerint 150 ezer civil és katona vett részt a kísérleti atomrobbantásokban.

Az első felszíni robbantást 1960-ban hajtották végre a Szaharában, majd Algéria függetlenné válása után Polinéziában folytatódtak a kísérleti atomrobbantások. 1996-ig összesen 210 alkalommal robbantottak.

Franciaország korábban nem ismerte el, hogy kapcsolat lenne a kísérletek és az azokban közreműködő emberek egészségügyi problémái között. Tavaly azonban jelezték, kárpótlást fognak fizetni, amelyre el is különítettek tízmillió eurót.