Csak otthon bukott le a szlovák bombával utazó gyanútlan ír

Vágólapra másolva!
Elnézést kért a szlovák belügyminiszter Írországtól, amiért egy gyanútlan ír férfi táskájába titokban robbanószert csempésztek, hogy teszteljék a reptéri biztonsági ellenőrzést. A férfi simán átjutott az ellenőrzésen, Dublinban viszont elfogták.
Vágólapra másolva!

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter kedden este bejelentette, hogy alaposan kivizsgálják azt az esetet, amely még tovább szíthatja a repülőtéri testszkennerekről szóló vitát. A szlovák hatóságok a hétvégén titokban nyolc gyanútlan utas csomagjába csempésztek robbanóanyagot és bombaalkatrészeket a pozsonyi reptéren azzal a céllal, hogy teszteljék, hogy a reptéri biztonsági átvilágítás kiszűri-e a csomagokat - írta a BBC az RTE rádióra hivatkozva.

Hét utast az átvilágításnál lelepleztek, egy 49 éves, Írországban élő férfi azonban gond nélkül átsétált az ellenőrzéseken. A villanyszerelőként dolgozó utas családjával karácsonyozott Szlovákiában, és éppen hazafelé tartott Dublinba. Bőröndjébe 90 gramm robbanóanyagot rejtettek, amivel a férfi valamennyi biztonsági kapun átsétált Pozsonyban és Dublinban is, majd megérkezett dublini otthonába.

A szlovák rendőrség csak kedden reggel értesítette az íreket az akcióról. A férfi otthonát és a környéket teljesen lezárták, a helyszínre robbanószer-szakértőket vezényeltek ki. A férfit rövid időre bezárták, és vádat emeltek ellene, de az eset tisztázásakor ezt ejtették, a férfit pedig szabadon engedték.

Az ír biztonsági szervek őrült ötletnek nevezték, hogy a szlovákok az utasok tudtán kívül rejtették a csomagokat a bőröndökbe. A reptéri hatóság szerint a dublini repülőtéren is szokták tesztelni az átvilágító berendezések hatékonyságát, de soha nem gyanútlan utasok bevonásával.

Az ír hadsereg egyik robbantási szakértője az MTI szerint kijelentette, hogy az utasok a repülőgépen mindvégig biztonságban voltak, mert a plasztik robbanóanyag stabil volt, és nem volt összekötve más bombaalkatrészekkel.

Írország igazságügyi minisztere, Dermot Ahern aggodalmát fejezte ki, amiért az ír rendőrség nem kapott elegendő információt a biztonsági ellenőrzésről, illetve azért, mert későn riadóztatták őket. A szlovák belügyminiszter az eset miatt elnézést kért Írországtól.