Ukrajna kifizette a Gazpromnak a gázszámlát

Vágólapra másolva!
Ukrajna időben kifizette a Gazpromnak a majdnem 900 millió dolláros decemberi gázszámlát. Az orosz gázipari monopólium elnöke korábban arzt mondta, az ukránoknak komoly gondjai vannak a fizetéssel. Ha nem fizettek volna, az a tavaly januárihoz hasonló gázválságot okozhatott volna.
Vágólapra másolva!

Ukrajna a tervezettnél korábban, már szerdán átutalta a decemberi orosz gázszállítás közel 900 millió dolláros ellenértékét - jelentette be az ukrán gázipari cég, a Naftogaz kedden. Ukrajnának minden hónap hetedikén kell átutalnia az előző havi orosz gázimport ellenértékét. Decemberben azonban a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán gázipari vállalatok megállapodtak arról, hogy a január 7-i ortodox karácsony miatt Ukrajnának később, január 11-én kell rendeznie gázszámláját.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke decemberben még arról beszélt, hogy Ukrajnának komoly gondjai vannak a decemberi orosz gázszámla ellenértékének előteremtésével. Az elmúlt években többször okozott Európa több országát érintő gázellátási problémát az ukrán gázszámla árának rendezése. A késői fizetés miatt a Gazprom többször korlátozta Ukrajna ellátását, ami miatt többek között Magyarországon is voltak ellátási problémák. A Gazprom Ukrajnát vádolta azzal, hogy megcsapolja az Európába tartó gázt, az ukrán kormány szerint azonban az orosz gázcég csökkentette a leszállított gáz mennyiségét.