Vádat emeltek a detroiti merénylő ellen

Vágólapra másolva!
Egyebek mellett tömegpusztító fegyver használatának kísérletét és gyilkossági kísérletet miatt emeltek vádat Detroitban Umar Farouk Abdulmutallab ellen, aki karácsonykor megpróbált felrobbantani egy repülőgépet. A vádiratban nincs szó terrorizmusról.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek szerdán az ellen Umar Farouk Abdulmutallab ellen, aki tavaly karácsonykor az alsóneműjébe rejtett robbanószerrel megkísérelt felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai utasszállító repülőgépet 289 utassal a fedélzetén. A jelenleg a michigani Milan börtönében őrzött nigériai férfit az akadályozta meg tette elkövetésében, hogy a repülőgép utasai leteperték.

Detroitban a vádesküdtszék hat vádpontot állapított meg a 23 éves nigériai férfi eleln, aki a Northwest Airlines légitársaság járata ellen akart merényletet végrehajtani december 25-én, köztük tömegpusztító fegyver használatának kísérletét és gyilkossági kísérletet. A vádiratban nincs említés terrorcselekményről.

Barack Obama elnök kedden élesen bírálta az amerikai nemzetbiztonsági rendszert, amiért előfordulhatott, hogy a terrorista feljutott egy amerikai járatra. Azt mondta, a merényletkísérlet megelőzhető lett volna, a hírszerzés ugyanis elegendő információkkal rendelkezett az elkövetőről, csak nem sikerült összerakni a mozaikokat, nem tudták értelmezni a már meglévő értesüléseket. Az elnök azt mondta, "ez elfogadhatatlan, ezt nem fogom tűrni".