Egyre több a gyerekáldozat Ugandában

Vágólapra másolva!
Megugrott tavaly a feltételezett gyerekáldozatok száma Ugandában - írja a BBC. Rendszeresek a csonkítások is, amelyek a gyilkosságokkal együtt a szellemeknek való kedveskedést szolgálják.
Vágólapra másolva!

Kegyetlen gyerekáldozatokat hajtanak végre Uganda északi részén - írja a BBC. Találtak olyan boszorkánydoktort, aki legkevesebb 70 ember - köztük saját fia - haláláért felelős. Az ugandai hatóságok szerint sokan azt hiszik, hogy titokzatos rituálékon keresztül válhatnak gazdaggá.

"Elfogják más ember gyerekét. Ide hozzák a gyerek szívét és vérét, hogy a szellemeknek adják... Kis konzervdobozokban hozzák ide, és elhelyezik a fa tövében, amiből a szellemek hangjai jönnek" - mondta az egyik boszorkánydoktor a BBC-nek. Állítása szerint a babonás emberek hetente háromszor is ellátogatnak hozzá, hogy a szellemek segítségét kérjék. A boszorkánydoktor tagadta, hogy köze lenne a gyilkosságokhoz.

A BBC-nek nyilatkozó boszorkánydoktor 500 ezer ugandai shillinget (kb. 48 ezer forint) keres egy konzultációval, bár a pénz nagy részét oda kell adnia a boszorkánydoktorok országos nagyfőnökének.

Moses Bilonga, az ugandai rendőrség csoportvezetője azt mondta a BBC-nek, hogy míg 2007-ben csak 3 ilyen gyilkosságról nyitottak aktát, addig 2009-ben ez a szám 26 volt. "Van emellett 120 gyerek és felnőtt, akik eltűntek, és a sorsukat még nem derítettük fel. Nem zárhatjuk ki, hogy emberáldozatok lettek" - mondta. Szerinte az országos boszorkányfőnökök illegális tevékenységeiket finanszírozzák a kisebb rangú gyógyítók megsarcoltatásával.

Polino Angela szintén ilyen boszorkánydoktor volt 1990-ig, amikor megtért, majd elkezdte lebeszélni tevékenységükről egykori kollégáit. Állítása szerint 2400 ilyen doktortól szabadította meg Ugandát, és tovább küzd az emberáldozatok ellen. Angelát is úgy avatták fel, hogy egy ceremónián feláldoztak egy 13 éves gyereket a szomszédos Kenyában.

A ceremónia után felkérték rá, hogy áldozza fel saját 10 éves fiát. A feleségét mondvacsinált indokkal elküldte otthonról, majd egy késsel, "mint egy guillotine-nal" lefejezte a gyerekét. Később állítása szerint körülbelül 70 gyereket küldött a halálba. Most már "harcosként ismernek abban a mozgalomban, amelynek véget kell vetnie a boszorkányságnak" - mondta.