A karácsonyt ünneplő koptokat mészároltak le Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Karácsonyi mise után a templomból kijövő koptokat lőttek le fegyveresek Egyiptomban. A merénylők autóval hajtottak a templom elé, majd tüzet nyitottak a keresztényekre. A hatóságok szerint a gyilkosság bosszú lehetett egy muszlim lány megerőszakolásáért.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb hét ember meghalt, amikor fegyveresek tüzet nyitottak a kopt karácsonyt ünneplő tömegre Egyiptomban. Egy csoport épp elhagyta a Nílus völgyének középső szakaszán lévő Nadzs Hammadi templomát, amikor megállt egy autó az épületből kiözönlő tömeg előtt, és három merénylő tüzelni kezdett az emberekre. Hat kopt hívő és egy biztonsági tiszt halt meg a helyszínen a BBC szerint. Tíz ember megsérült. A rendőrség közölte: már tudják, ki volt a fő támadó, de még nem vették őt őrizetbe.

A BBC szerint az egyiptomi hatóságok bosszút sejtenek a háttérben: novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muszlim kislányt Nadzs Hammadiban. Ezt ötnapos zavargáshullám követte. A mostani lövöldözést is zavargás követte, a templomnál és a kórháznál is a rendfenntartókra támadtak tüntetők csütörtökön.

Kirollos kopt püspök a lövöldözés után azt nyilatkozta, hogy már az esti mise előtt is kaptak fenyegetéseket, ezért az istentiszteletet egy órával hamarabb befejezték, mint általában. "Napok óta számítottam rá, hogy valami történni fog karácsony este" - mondta a püspök az AP-nek. Ő megúszta a támadást, mert egy perccel hamarabb elhagyta a templomot. Kirollos püspök hallotta a kanyarodó autót, miközben a templom kapujában kezet rázott emberekkel. "Hallottam a mészárlást, a sok géppuskalövést" - tette hozzá.

A kopt keresztények a 80 milliós egyiptomi lakosság tíz százalékát teszik ki a BBC szerint. A koptokat gyakran hátrányosan megkülönböztetik és zaklatják a BBC szerint. Több kopt azt állítja, több ellenük elkövetett támadás büntetlenül maradt vagy az elkövető enyhe büntetéssel megúszta.