Szlovákia nem akar rövidnadrágos gyerek lenni

Vágólapra másolva!
Magyarország nem viselkedhet úgy Szlovákiával, mintha rövidnadrágos gyerek lenne - jelentette ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter egy csütörtökön megjelent interjúban. Lajcák szerint meglepő dühvel tépi fel a szlovák-magyar viszonyban régóta lappangó problémákat a magyar politika, és a Sólyom-affér után Magyarországon mindenki csak abban versenyzett, hogyan keresheti a hibát a szlovák oldalon.
Vágólapra másolva!

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter egy interjúban arról beszélt: szerinte megengedhetetlen, hogy Magyarország "rövidnadrágos gyerekként" kezelje Szlovákiát. Az interjút a SITA pozsonyi hírügynökség hozta nyilvánosságra csütörtökön. Lajcák azt mondta, hogy - különösen a parlamenti választások után - a két ország kormányának tárgyalóasztalhoz kell ülnie. A miniszter a szlovák-magyar kapcsolatokat olyan lappangó problémának tartja, amely régebbi, mint a szlovák állam. "Állandóan jelen van" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez a probléma időnként kiélesedik.

Lajcák szerint számára ez nem meglepő, az azonban meglepte, hogy milyen "dühvel lép fel időnként a magyar politikai színpad". Főleg a magyar politikusok államnyelvtörvénnyel összefüggő nyilatkozatai sokkolták, amelyek - szerinte - a leginkább felkavarták a kétoldalú kapcsolatokat. A szlovák-magyar vitatémák közül a SITA a Benes-dekrétumokat, a Magyar Gárdát, a dunaszerdahelyi rendőrakciót, a kisebbségi tankönyveket és a nyelvtörvényt említi.

Szlovákia jelenleg elsősorban azt várja el a magyar féltől, hogy kivizsgálja az elmúlt évi támadásokat a Magyarországon működő szlovák diplomáciai képviselet, intézetek ellen. Ezek főként azután történtek, hogy tavaly augusztusban Szlovákia nem engedte be az országba Sólyom László magyar államfőt, aki Révkomáromba tartott Szent István új szobrának felavatására.

"Az volt az érzésem, hogy Magyarországon mindenki abban versenyez, hogyan keresheti a problémát csak a mi (szlovák) oldalunkon" - jegyezte meg a szlovák külügyminiszter. Lajcák azt állítja, egyetlen mérvadó hangot sem hallott, amely feltette volna a kérdést, hogy nem történt-e hiba a magyar oldalon is.

A kétoldalú viszony kérdéseiről legutóbb Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével tárgyalt Miroslav Lajcák. A keddi pozsonyi megbeszélésen a felek azt mondták: közös érdek a szomszédsági kapcsolatok "pragmatikus" fejlesztése 2010-ben, amikor mindkét országban parlamenti választások lesznek.