Az al-Kaida elleni harc megszállottjai voltak a megölt CIA-sok

Vágólapra másolva!
Érzékeny veszteséget szenvedett a CIA december végén Afganisztánban, amikor öngyilkos merénylő - egy kettős ügynök - robbantott a hírszerzők egyik előretolt bázisán. Az áldozatok között van több CIA-ügynök és egy olyan elemző, aki több mint tíz éve űzte az al-Kaidát. Egy NATO-illetékes pótolhatatlan veszteségről beszél.
Vágólapra másolva!

Súlyos csapást mért az al-Kaida a CIA-ra Afganisztánban december végén. A december 30-i, a merénylőt is beleszámítva kilenc halálos áldozattal járó öngyilkos robbantásban az amerikai hírszerző ügynökségnek hét embere veszett oda a CIA saját közlése szerint. Többet hadműveleteik biztonsága érdekében nem közöltek. Az amerikai sajtóban azonban számos információ megjelent róluk, így részben kiderül, kik voltak és mit is csináltak Afganisztánban az elhunytak.

A New York Times szerint a nyolc áldozat közül öten álltak közvetlenül a CIA alkalmazásában, ketten a Blackwater utódjának, a Xe katonai szolgáltató cégnek a tagjai voltak, biztonsági őrök. A nyolcadik a jordániai hírszerzés egyik munkatársa volt.

A merénylő, akitől fontos információkra számítottak a CIA-sok, autóval hajtott be a bázis területére, és az edzőterem előtt hozta működésbe nagy erejű pokolgépét (erről bővebben itt olvashat). A robbantásban azok haltak meg, akiknek az afganisztáni és pakisztáni fegyveres szervezetek feltérképezése és vezetőik likvidálásának a megszervezése volt a feladata. A csoport információja alapján indították a szomszédos Pakisztán törzsi területein bujkáló lázadók elleni pilóta nélküli repülőgépes támadásokat - írja a BBC, amely szerint a bejrúti amerikai nagykövetség 1983-as felrobbantása óta ez volt az amerikai hírszerzést ért legsúlyosabb támadás.

A csoport a New York Times szerint az utóbbi hónapokban elsősorban az al-Kaidával szoros szövetségben álló hadúr, Dzsalaluddin Hakkani számos amerikai haláláért felelős szervezetével volt elfoglalva.

Benny Hilltől a hitetlen kutyákig

Az elhunytak között van egy biztonsági tiszt, Scott Robertson, aki az atlantai rendőrségnél kezdte a karrierjét mint beépített kábítószer-ellenes ügynök, majd dolgozott a koszovói ENSZ-misszióban, illetve Irakban, ahol magas rangú illetékesek védelméről gondoskodott. A férfit régi kollégái nagy motorosnak ismerték, aki szórakoztatóan tudott részleteket felidézni a Benny Hill Show-ból. Felesége februárra várja első közös gyermeküket. A férfi feltehetően a tábor biztonsági vezetője volt.

A másik biztonsági tiszt, ifjabb Harold Brown tartalékos katona, háromgyerekes apa, aki júliusban költöztette új házba családját. Anyja szerint - aki azt hitte, hogy fia a külügynek dolgozik - Brown egy évet akart Afganisztánban szolgálni, és áprilisban tért volna haza. Keveset beszélt munkájáról, amelyet nem is kedvelt különösebben. "Az emberek ott is csak élni szeretnének. Teljesen normális emberek" - mondta gyakran anyja szerint Brown, akit az afgán vidék bibliai tájakra emlékeztetett.

A merényletben megölt egyik nő az amerikai Illinois államból származó 30 éves Elizabeth Hanson volt. Apja nem sokat tudott munkájáról, csak azt, hagy Afganisztánban van. "Könyörögtem neki, hogy ne menjen. Azt mondtam, 'Tudod, milyen veszélyes ott? Katonáknak való'" - idézte a New York Times. A fiatal nő, aki a 2001-es terrortámadások után az iszlám, a keresztény és a zsidó vallás szent könyveit elemezte közgazdasági szempontból, Hitetlen kutyák: a szentírás közgazdasága a zsidó, a keresztény és az iszlám vallásban címmel írt diplomamunkát a Maine állambeli Colby College-ben. "Intellektuális kíváncsiság űzte érdeklődését a tankönyveken túl. Nem elsősorban a nyers adatok érdekelték, hanem a mögöttük álló viselkedéstípusok" - jellemezte Hansont egyetemi professzora.

Az al-Kaida-megszállottak

A bázis vezetője egy 45 éves nő volt, akinek jelentőségéről sokat elmond, hogy a New York Times a CIA-val egyeztetve nem fedte fel pontos kilétét. A nő igazi veterán volt, aki annak idején az elsők között eredt Oszama bin Laden és szervezete, az al-Kaida nyomába. A CIA terrorizmusellenes osztályán belül 1996-ban alapított és 2005-ben feloszlatott Alex Station (vagy Alec Station) tagja volt.

A kezdetben tucatnyi, később 40-50 emberrel dolgozó csoport az amerikai titkosszolgálatok közül először foglalkozott komolyan a szaúdi származású terroristavezérrel és szervezetével. Ők figyelmeztettek elsők között a bin Laden jelentette fenyegetésre. Munkatársaik buzgósága miatt a csoportra gyakran tekintettek úgy, mint egyfajta al-Kaida-megszállott szektára a CIA-n belül, és - 2001. szeptember 11. előtt - sokszor kiáltották ki őket vészmadárnak, mivel jelentéseikben rendre arra figyelmeztettek, hogy a szervezet komoly támadásra készül az USA ellen.

"Minden a fejükben volt"

Egy volt munkatársa szerint a bázis vezetője kívülről fújta az al-Kaida legfőbb vezetőinek valódi és álneveit, illetve azoknak mindenféle változatát, és a titkosszolgálati jelentések darabjaiból is képes volt összerakni a terrorszervezet akcióit. "Az elsők között volt az ügynökségben, akik komolyan foglalkoztak az al-Kaidával" - idézte a New York Times a neve elhallgatását kérő volt kollégát.

Egy NATO-illetékes szerint az öngyilkos akció egy kulcsfontosságú CIA-csapatot pusztított el. "Nem olyan emberek voltak, akik a dolgokat begépelték egy számítógépbe vagy laptopba. Minden a fejükben volt. (A CIA) új embereket toboroz a világ minden részéből, de menyi időbe telik majd, míg újraépítik a hálózatot és az felpörög? Sok részét már soha nem tudják helyreállítani" - idézte a neve elhallgatását kérő NATO-illetékest a New York Times.