Obama: A felelősség végső soron az enyém

Vágólapra másolva!
Saját személyes felelősségéről beszélt a karácsonyi detroiti merényletkísérlettel kapcsolatban Barack Obama amerikai elnök. Azt mondta, nem egyedi esetről van szó, hanem rendszerhibáról, de tanult belőle, és utasítást adott a kijavítására.
Vágólapra másolva!

Személyes felelősséget vállalt a hírszerzés és a biztonsági szolgálatok hibáiért csötörtöki tévébeszédében Barack Obama amerikai elnök. Obama korábbi nyilatkozatához hasonlóan azt mondta, a karácsonyi merényletkísérlet egy komoly rendszerhiba következménye, hiszen Umar Farouk Abdulmutallab - aki megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó repülőgépet - szerepelt a a terroristagyanús személyek adatbázisában.

Obama szerint ez nem egyedi eset volt, hanem a rendszer hibája. "A legkevésbé sem vagyok érdekelt a felelősség elhárításában. Tanulok és kijavítom a hibákat, hogy fokozzam a biztonságot. A felelősség végső soron az enyém" - mondta az elnök - "Ha pedig a rendszer nem működik, az az én felelősségem." Az elnök azonnali lépéseket ígért a biztonsági hibák megszüntetése érdekében, de elődje, George Bush politikáját elutasította. Azt mondta: soha nem fog ostromhangulatot teremteni, és miközben keményíti a védelmet az al-Kaidával szemben, nem fogja feláldozni a nyitott társadalmat.

Az elnök a republikánus ellenzék azzal vádolja, hogy gyönge a nemzetbiztonsági kérdésekben. Obama azt mondta: változtatásokat rendel el, hogy a hírszerző szervek a potenciális fenyegetésekre vonatkozó értesüléseket hatékonyabban dolgozzák fel. Obama erősíteni akarja azokat a listékat, amelyekre a terroristagyanús személyek szerepelnek, és a mainál szélesebb körben fogják megosztani ezeket az információkat. A BBC szerint ezeken a listákon mintegy 550 ezer ember neve szerepel.