Újabb bevándorló sebesült meg a délolasz zavargásokban

Vágólapra másolva!
Már 67 sérültje van a dél-olaszországi Rosarno környékén a helybeliek és a bevándorlók közt kitört zavargásoknak. A rendőrség több száz, többnyire Afrikából érkezett bevándorlót evakuált, de sokan inkább elhagyták a várost, ahol csütörtök este óta hajtóvadászat indult ellenük.
Vágólapra másolva!

Újabb bevándorló sebesült meg könnyebben szombaton egy sörétes vadászpuskából leadott lövéstől a dél-olaszországi Rosarno közelében - közölte a rendőrség. Így már 67-re teszik a Calabria tartományban kirobbant zavargások, és a külföldiek ellen ezután elkezdődött hajsza sebesültjeinek a számát. A sebesültek közül 31 külföldi - közülük kettőt vasrudakkal vertek össze, továbbá 19 rendőr, és 17 környékbeli olasz.

Az összecsapások a 15 ezer lakosú Rosarnóban robbantak ki csütörtök este: több száz, többségében illegálisan foglalkoztatott bevándorló mezőgazdasági munkás tüntetett a városban, amiért helyi fiatalok előzőleg vadászfegyverrel rálőttek több társukra. A feldühödött tüntetők - többnyire Afrikából érkezett bevándorlók - autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be és összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel.

Az iskolák és az üzletek másnap zárva tartottak, de péntek este kiújultak az erőszakos cselekmények, és a bevándorlók elleni valóságos hajtóvadászattá alakultak át. Közben több száz bevándorló ismét randalírozott feldühödve azon, hogy szerintük rasszista támadás érte őket. A helyi lakosokkal és rendfenntartókkal vívott összetűzésekben péntek estig több mint harmincan sebesültek meg.

A rendőrök több helybelit is őrizetbe vettek, köztük egy olaszt, aki földgyaluval próbált elütni egy bevándorlót, míg egy másik férfi személygépkocsijával kísérelte meg ugyanezt. A fenyegető helyzet miatt péntek éjjel mintegy 320 bevándorló távozott Rosarnóból szervezett buszokkal, további mintegy száz külföldi pedig vonattal vagy személygépkocsival hagyta el a várost. A rendőrség szombaton evakuált a bevándorlókat, mintegy háromszázan menekültbefogadó központokban húzták meg magukat.

A város környékén mintegy ezerötszáz bevándorló él nyomorúságos körülmények között, és emberjogi szervezetek szerint bűnbandák kizsákmányolják őket. Agazio Loiero tartományi kormányzó elítélte a zavargást, de azt mondta, hogy ez egy provokáció hatására történt. Olasz ellenzéki politikusok a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette konzervatív koalíciót hibáztatják a konfliktusért, mert szerintük nem tudnak érvényt szerezni annak, hogy csak a munkával és állandó lakhellyel rendelkezők kapjanak tartózkodási engedélyt az országban.