Videofelvétellel üzent a CIA-ügynökök gyilkosa

Vágólapra másolva!
A jordániai kettősügynök, aki hét CIA-ügynököt robbantott fel, egy videoüzenetben bosszúval indokolta tettét. Állítása szerint a pakisztáni tálibok vezetőjének tavalyi meggyilkolását torolta meg az afganisztáni bázison végrehajtott öngyilkos merényletével.
Vágólapra másolva!

Az öngyilkos merénylő, Human Khalil Abu Mulal al-Balawi az arab al-Jazeera tévén levetített videoüzenetben közölte, hogy soha nem fogják elfelejteni Baitullah Mehsudot, aki 2009 augusztusában halt meg egy amerikai légicsapásban. A vezető halálát Amerikában és Amerikán kívül is meg kell bosszulni - idézi az öngyilkos merénylőt a BBC honlapja.

A videót - amelyen a Balawi együtt látszik Baitullah utódjával, és előbbi közli, hogy a CIA és a jordániai hírszerzés ügynökeit fogja támadni merényletével - itt nézheti meg.

A tévék kommentárja szerint elmondja, hogy megosztott minden olyan információt dzsihádista társaival, amelyet az Egyesült Államoktól, illetve Jordániától kapott. Azt állítja viszont, hogy elutasította a két ország több millió dolláros ajánlatát arra vonatkozóan, hogy kémkedjen iszlamista szervezetek ellen.

Amennyiben az AAJ pakisztáni kereskedelmi tévé és az al-Dzsazíra katari műholdas hírtévé által bemutatott felvétel valódi, akkor rávilágít arra, hogy az amerikai és a jordániai hírszerzés súlyos hibát ejtett Balavi alkalmazásával. A dokumentum kínos lehet Pakisztánnak is, amely ádáz harcot vív a Mehszud vezette tálib lázadókkal.

A december 30-i, a merénylőt is beleszámítva kilenc halálos áldozattal járó öngyilkos robbantásban az amerikai hírszerző ügynökségnek hét embere veszett oda a CIA saját közlése szerint. Többet hadműveleteik biztonsága érdekében nem közöltek. Az amerikai sajtóban azonban számos információ megjelent róluk, így részben kiderül, kik voltak és mit is csináltak Afganisztánban az elhunytak. További részleteket itt olvashat.

Balavi apja szerint áldozat a fia

Balavi apja a francia hírügynökség jordániai tudósítójának megerősítette, hogy fia látható a szombaton bemutatott felvételen, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy fia a titkosszolgálatok "áldozata" lett. "Megölt néhányat azok közül, akik manipulálták őt" - tette hozzá. "A fiam orvos volt, aki életeket mentett, de elrabolták őt a titkosszolgálatok, és szörnyen megváltoztatták" - mondta az apa, Halil al-Balavi.

Arra a kérdésre, hogy mely szolgálatokra céloz, s hogy ezekbe a tálibokat is beleérti-e, azt válaszolta: "nem tudom, de a felelős személyek pontosan tudták, hogy mit tesznek". Ha "békén hagyták volna őt, csak szavakban lett volna ellenzéki" - fogalmazott fia egy évvel ezelőtti rövid jordániai őrizetbe vételére utalva. Humam Halíl Abu-Mulal al-Balavi röviddel ezután az őrizetbe vétel után utazott el Pakisztánba.

Az általa végrehajtott december 30-i merénylet kitervelőjeként az al-Kaida terrorhálózat afganisztáni szárnya jelentkezett csütörtökön. Közleményük szerint Balavi a merénylettel megbosszulta több olyan ember halálát, aki a terrorszervezet vagy a tálib mozgalom valamely vezetője volt Afganisztánban vagy Pakisztánban.

Korábbi hírek szerint Balavi - legalább is színlelve - fontos információt ajánlott fel a titkosszolgálatoknak arra vonatkozóan: hogyan tudnák felkutatni az al-Kaida második számú vezetőjét, Ajman az-Zavahrit. Bruce Riedel, a CIA egykori ügynöke, volt fehér házi tanácsadó viszont azt állította, hogy éppen Zavahri bízta meg a jordániai férfit a merénylet végrehajtásával.