Kevesen tettek panaszt a nyelvtörvény megsértésére

Vágólapra másolva!
Szeptember óta összesen csak tizenegy panasz érkezett a szlovák kulturális minisztériumhoz az államnyelvtörvény megsértésére. A panaszok egy része magyar nyelvű rádióadásra, épület-és térségnévre, valamint csak magyarul olvasható plakátokra vonatkozott.
Vágólapra másolva!

Nem árasztották el panaszok a szlovák kulturális minisztériumot a szeptemberben megszigorított államnyelvtörvény megsértése miatt - mondta vasárnap Petra Fejdiová, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa. Közölte, hogy szeptember óta 11 beadvány érkezett a minisztériumba, főként azt kifogásolták a panaszosok, hogy nem szlovák nyelvű volt egy reklám vagy egy hirdetés, vagy éppen angol szavakat használtak a médiában. A tavalyi egész évben nagyjából ugyanilyen okok miatt összesen húsz panasszal fordultak a kulturális tárcához.

Fejdiová elmondta, hogy voltak panaszok helyi rádió magyar nyelvű adása, valamint több épület és térség idegen nyelvű megnevezése miatt is, illetve amiatt, hogy egyes plakátokon csak magyar nyelvű felirat szerepelt.

A vitatott szlovák államnyelvtörvény tovább rontotta a kapcsolatokat Magyarország és Szlovákia között. Szlovákia szerint a nyelvtörvény erősíti a kisebbségek jogait, Budapest viszont úgy ítéli meg, hogy hátrányos helyzetbe taszítja a Szlovákiában élő magyar kisebbséget.

A szlovák nyelvtörvény megsértéséért akár ötezer eurós bírságot is kiszabhatnak a hatóságok. A bírság kiszabása előtt a kulturális minisztériumnak fel kell szólítania a jogszabály megsértőjét, hogy hozza helyre hibáját.