A zenét szerző jogász lett az új horvát elnök

Vágólapra másolva!
Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt nyerte a horvátországi elnökválasztást, így februártól ő lesz az államfő. A halk szavú, jogász végzettségű Josipovic a szavazatok több mint 60 százalékával tudott győzni, első beszédében igazságosabb országot ígért.
Vágólapra másolva!

Az előre jelzettnél is nagyobb arányban Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt nyerte meg a horvátországi elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulóját a hivatalos eredmény szerint. A voksok 99,62 százalékának összesítése után közzétett, nem hivatalos eredmény szerint Josipovic 60,29 százalékkal végzett az első helyen. Ellenfele, a függetlenként induló Milan Bandic zágrábi polgármester a szavazatok 39,71 százalékát gyűjtötte be - jelentette be a központi választási bizottság vasárnap éjjel.

A végeredmény kihirdetése után Josipovic azt mondta, "egy igazságosabb és jobb ország" megteremtéséért fog küzdeni. Egy olyan ország megteremtéséért, "ahol a munkát megfizetik, a bűnözőket felelősségre vonják, az igazságosság és a szociális biztonság országát" - tette hozzá.

Stjepan Mesic jelenlegi államfő második ötéves mandátuma februárban jár le, Josipovic a független Horvátország harmadik elnöke lesz. A választás előtti közvélemény-kutatások csekélyebb, 52-55 százalékos előnyt jósoltak a kormány reformjainak és korrupcióellenes kampányának támogatását ígérő Josipovicnak.

A december 27-i első fordulóban a jogász végzettségű, a politikában kevésbé járatos Josipovic végzett az élen tizenegy másik jelölt előtt. Az ősz hajú, szemüveges és halk szavú Josipovic 52 éves, a zágrábi egyetem jogászprofesszora, klasszikus zeneszerző. A nemzetközi büntetőjog szakértőjeként Horvátország képviselője volt a hágai Nemzetközi Bíróságon és a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Ellenfelei azt vetik szemére, hogy hiányzik a politikai tapasztalata, és karizmatikusnak semmiképpen sem nevezhető.