Dagad a tinédzsert elcsábító északír politikusnő botránya

Vágólapra másolva!
Elsodorhatja Peter Robinson északír kormányfőt felesége, a parlamenti képviselő Iris Robinson szexbotránya. A 60 éves, magát vallásos konzervatívnak beállító politikusról kiderült, hogy szexuális viszonya volt hentesének fiával, aki 41 évvel fiatalabb nála, ráadásul gyanús körülmények között segítette hozzá egy 50 ezer fontos hitelhez. A képviselőnő politikai karrierjének befellegzett, és férje kényelmetlen helyzetbe került, miután állítólag ő is tudott felesége kétes pénzügyeiről. A kormányfő hétfő délután ideiglenesen átadta pozícióját a kulturális miniszternek, és hat hét múlva térhet vissza.
Vágólapra másolva!

Iris Robinson rendszeres vásárlója volt William McCambley belfasti hentes üzletének, és az 1990-es évek eleje óta ismerte az apjának gyakran besegítő, akkor még általános iskolába járó Kirköt. 2008-ban William McCambley elhunyt, és halálos ágyán megkérte a képviselőnőt, hogy viselje gondját az akkor 19 éves gyermekének. "Édesapám halála után nagyon nehéz időszakon mentem keresztül, és ő sokat segített nekem" - mondta a BBC egyik műsorában Kirk McCambley a kapcsolatuk kezdetéről. Az anya-fiú reláció hamarosan átfordult szeretői viszonyba, rendszeresen együtt töltötték az éjszakákat.

Nem sokkal ez után a pár együtt sétált a belfasti Lagan folyó mentén, amikor Iris Robinson megmutatott szeretőjének egy újonnan épült vendéglátóipari egységet, ahová bérlőket kerestek. A nő felajánlotta segítségét a szinte nincstelen McCambley-nek, hogy benyújtsa a pályázatát. Robinson 50 ezer fontot adott szeretőjének, amit két ingatlanbefektetőtől, Ken Campbelltől és Fred Frasertől kapott fele-fele arányban. A pénzért cserébe bevetette lobbierejét, így segítve Campbellt abban, hogy megvalósíthasson egy beruházási tervet a képviselőnő választókerületében. Ezen kívül az asszony közvetítéséért 5 ezer fontot kért a hentes fiától.

Véget ért a szerelem

McCambley-nek sikerült megnyernie a pályázatot, és megnyitotta fogadóját. 2008 vége felé azonban a pár összeveszett, elsősorban a pénz miatt. "Szakítottunk Kirkkel. Kegyetlennek tűnhet, de addig nem nyugszom, amíg vissza nem fizeti a 45 ezer fontot, és ezt karácsonyig meg kell tennie" - írta sms-ben Robinson korábbi politikai tanácsadójának, Selwyn Blacknek.

A politikus ki is állított két, 20 ezer fontos csekket: egyiket a saját nevére, míg a másikat a Fény és Élet Szabad Metodista Imaház számára. A mélyen vallásos és konzervatív kultúrkörből származó Iris Robinson botránya azért is háborította fel nagyon az északír közvéleményt, mert rendszeresen hangoztatta kereszténységét, és többször éles kirohanásokat intézett a homoszexuálisok ellen.

Forrás: AFP
Kirk McCambley volt a first lady szeretője

2008 karácsonyán Peter Robinson rájött felesége félrelépésére, valamint a pénzügyi visszaélésre, és Black szerint felszólította McCambley-t, hogy a két 20 ezer fontos csekket a két ingatlanbefektetőnek, Campbellnek és Frasernek küldje. Két hónappal később a család egyik tagja megtalált egy levelet, amelyből kiderült az asszony románca, és az egész család számára ismertté vált a félrelépés. Aznap éjszaka Iris Robinson öngyilkosságot kísérelt meg, sikertelenül. Az eset akkor nem tudódott ki, és a férje is megbocsátott neki, a múlt héten azonban nyilvánosságra került a történet.

Férjét is magával sodorhatja

Először annyit közöltek, hogy a nő lelki okok miatt visszavonul, de később kiderültek a valódi okok. A botrány hatására a férje által vezetett Demokratikus Unionista Pártból azonnal kizárták Iris Robinsont, és a londoni, illetve a belfasti parlamenti mandátumáról is le kell mondania. Peter Robinsonnak vizsgálóbizottság elé kell állnia, mert nem mondta el a hatóságnak a pénzügyi visszaélésről szerzett információit, amikor azok a tudomására jutottak. A Guardian szerint pártja megosztott a miniszterelnök megítéléséről, a szervezet vallásosabb szárnya lemondásra szólította fel. Sammy Wilson pénzügyminiszter ezzel ellentétben azt mondta, hogy a DUP egységesen támogatja a miniszterelnököt. Arlene Foster, a kulturális tárca vezetője megerősítette ezt, szerinte a párt "teljes szívvel" támogatja Robinsont, és elítélte a politikusról szóló "pletykákat".

David Trimble, a kormánykoalícióban részt vevő Ulsteri Unionista Párt (UUP) elnöke, Észak-Írország korábbi miniszterelnöke is lemondásra szólította fel, és új választások kiírását javasolja, mert szerinte Robinson elvesztette tekintélyét a politikai életben. Gerry Adams, a szintén kormánykoalíciós Sinn Fein elnöke úgy nyilatkozott, hogy a DUP tevékenysége miatt "a társadalom elvesztette bizalmát a politikai intézményekben". A párt szerint azonnali változásra van szükség a hatalomban.

Peter Robinson eleinte határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, szerinte semmilyen információja nem volt felesége zavaros pénzügyi műveleteiről, hétfő délután azonban váratlanul bejelentette, hogy ideiglenesen lemond a miniszterelnöki pozíciójáról. William Hay szóvivő tájékoztatása szerint a kulturális miniszter Fostert nevezte ki helyettesítőjének, azonnali hatállyal. Az északír törvények értelmében egy kormányfő ideiglenesen lemondhat posztjáról, maximum hat hétre, és azonnali hatállyal kinevezheti ideiglenes utódját.

A kormányfő találkozik pártja legfőbb tisztségviselőivel, néhány órával az előtt, hogy másodszorra is kihallgatják a pénzügyi visszaéléssel kapcsolatban. Egy név nélkül nyilatkozó északír politikus szerint a kormányfő távozása fölboríthatja a jelenlegi egyensúlyt a politikai életben. Közben Iris Robinson pszichiátriai kezelésre kényszerült, amelyet a férje is megerősített.