Tévedésről beszél a togói focisták buszát szitává lövő fegyveresek főnöke

Vágólapra másolva!
Az angolai Afrikai Nemzetek Kupájára érkező togói labdarúgó-válogatottat megtámadó és három ember halálát okozó Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) szeparatista szervezet elismerte, hogy tévedésből támadta meg a togóiak buszát. A szervezet részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.
Vágólapra másolva!

Véletlenül támadta meg pénteken a togói válogatott autóbuszát pénteken a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) - jelentette ki a tartomány függetlenségéért küzdő szeparatista szervezet főtitkára, Robrigues Mingas, aki részvétét fejezte ki a támadásban elhunyt három ember, a szövetségi kapitány egyik segítője, a sajtószóvivő és a buszvezető családjának.

Mingas azt mondta, hogy a szervezet fegyveresei csak az Afrikai Nemzetek Kupájára utazó togói labdarúgó-válogatott buszát kísérő angolai biztonsági erőkkel akartak leszámolni. "Teljesen véletlen volt, hogy a lövéseink játékosokat is eltaláltak. Semmi bajunk nincs a togóiakkal, részvétünket fejezzük ki az elhunytak családjainak és a togói kormánynak" - nyilatkozta a franciaországi száműzetésben élő főtitkár az egyik francia tévécsatornának.

Ez némiképp ellentmond a togói játékosok korábbi nyilatkozatainak. Moustapha Salifou, az Aston Villa középpályása szerint az őket két autóval kísérő 10 togói fegyveres keveredett tűzharcba a felkelőkkel, és nekik köszönhető, hogy nem lett több áldozata a támadásnak.

Cabinda kormányzójának közleménye szerint a FLEC két tagját elfogták, de bővebb információt nem osztott meg. A támadás után a labdarúgó-válogatott eleinte nem akarta vállalni a részvételt, majd halottaik emléke miatt mégis vállalták volna a szereplést. A togói kormány azonban hazarendelte a csapatot, és mivel a rendezők nem mentek bele a togóiak első meccsének elhalasztásába, kizárták a tegnap, Ghána elleni csoportmérkőzést kihagyó válogatottat.