Hat bikával küzdene egy napon a tini matador

Vágólapra másolva!
Hat bika ellen lép ringbe egy napon februárban Jairo Miguel Sánchez Alonso 16 éves bikaviador. Hasonló megmérettetés a tapasztalt matadoroknak is nagy kihívás, a viadal ellenzői a bikákat és a gyereket is féltik, akit nyolcéves pályafutása alatt kétszer ökleltek fel.
Vágólapra másolva!

Demente (őrült), Lancero (lándzsás), Deconocido (ismeretlen), Mavestido (toprongyos), Aguilito (kisokos) és Pocabulla (békés) - bikák, amelyekkel Jairo Miguel Sánchez Alonso egy délután alatt fog megmérkőzni februárban Spanyolországban. A hat bika együtt több mint három tonna, Jairo ezzel szemben alig 68 kilogrammot nyom, és 16 éves.

"Nagy show lesz előtte, alatta és utána is... Akik jönnek, és csak szövegelnek, azoknak azt üzenem, nem vitatkozással, hanem az arénában, tettekkel fogom beléjük fojtani a szót" - idézte a brit Times a magabiztos fiatalt.

Csak a legnagyobbak

Jairo azoknak is üzent, akik ellenzik, hogy egy vékonydongájú 16 éves fiú egy napon álljon ki hat jól megtermett vadállattal szemben. Állatvédő csoportok, gyerekjóléti szervezetek, sőt a bikaviadalok rajongói közül is sokan ellenzik, hogy gyerekeket küldjenek az arénába. Hat bikával egy délután csak a legjobb matadorok szoktak kiállni, de még ők is komoly kockázatot vállalnak. José Tomás, az egyik legismertebb bikaviador tavaly Barcelonában megcsinálta a bravúrt, de így is kétszer felöklelték az állatok.

Jairo - aki kétévesen kapta első vörös posztóját, és nyolcévesen állt ki először bika ellen - nem úszta meg sérülés nélkül eddigi pályafutását. Tízévesen Mexikóban öklelte fel egy bika, amelynek szarva kilyukasztotta a tüdejét, és épphogy elkerülte a szívét. Hat hónappal később azonban megint az arénában volt, ekkor a fenekén öklelte fel egy állat. Apját, aki maga is matador volt, két alkalommal is megbüntették hatezer euróra, mivel a spanyol törvények szerint 16 év alatti gyerek nem állhat ki bikák ellen.

Busás kereset

Azonban még ilyen magas büntetés mellett is megéri gyerekmatadorokat nevelni, pláne, hogy a jóval lazább törvényekkel rendelkező latin-amerikai országokban hatalmas összegeket kereshetnek. Jairo 2007-ben olyan szerződést írt alá Mexikóban, amely szerint minden egyes bika után 4800 eurónyi összeget kap, a spanyol El Mundo szerint éves szinten 190 ezer eurót is megkereshet.

"Amióta csak eszemet tudom, rengeteg bikaviador látogatott hozzánk, és elkísértem apámat a viadalokra. Így kaptam kedvet az egészhez" - nyilatkozta a fiú.

"Kettős kockázatot jelent, ha egy 16 éves matador hat bikával áll ki egy alkalommal. Tudva, hogy (Jairót) korábban kétszer is felöklelték, nagyon aggódunk biztonságáért, de a bikákéért is" - idézte a Times Alyx Dowt, a WSPA nemzetközi állatvédő szervezet egyik vezetőjét. Jairo azonban nem a legfiatalabb matador a világon. Mexikóban egy Michelito nevű fiatal ötévesen állt ki először a nála tízszer nagyobb állatokkal szemben.

Jairo február hatodikán lép ringbe szülővárosában, Cáceresben, egy jótékonysági bikaviadalon. Az eseményen anyja is ott lesz. "Ott leszek végig mind a hatnál, de nem akarok arra gondolni, mi lesz a vége" - mondta.