"Ledőlt falak, romok és szögesdrót" - beszámolók a haiti földrengésről

Vágólapra másolva!
Vérző sérültekről, utcára fektetett halottakról, összedőlt házakról, üzletekről, sokkoló élményről számoltak be a keddi haiti földrengés túlélő szemtanúi. A földmozgást sikoltozás, sötét porfelhő és teljes káosz követte a haiti fővárosban. A rengésnek akár több ezer halottja is lehet.
Vágólapra másolva!

Az utcákon romok alól kihúzott halottakat látni, akiket a túlélők sokkos állapotban állnak körül - írta Troy Livesay keresztény misszionárius a Twitteren a haiti földrengésről. A főváros "mindig egy kicsit lepukkant volt, úgyhogy este átautózva rajta nem nagyon látni a pusztítást, de akkor meglátsz egy romkupacot, ami előtte egy szupermarket volt". Livesay szerint a helyi gyülekezetek vallásos dalokat énekelnek, és imádkoznak az utcákon. "Csodálatos hangok egy szörnyű tragédia közepén" - idézte a BBC.

Haitit helyi idő szerint kedd délután sújtotta egy, a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés. Az országban sok épület összedőlt, de a károkról csak szórványos információk vannak, mivel akadozik a közlekedés, az áramszolgáltatás és a távközlés is (erről bővebben itt olvashat).

A 15 éves Valeria Moliere-t az apja vitte ki házukból a földrengés idején. "Nagyon-nagyon rossz volt. Fel sem tudtam állni. Apunak kellett kicipelnie, mondta az amerikai ABC News hírtelevíziónak. "Csak azt látni, hogy az emberek rohannak. Rohannak és kiabálnak. Mindenütt emberek vannak, sírnak és egymást ölelgetik." Súlyos károkról beszélt. "Összedőlt házakat látni. Sok embert láttam elsétálni csupa véresen."

Egy Haitiről éppen a földrengés után Miamiba induló repülőgép utasai szerint a repülőtér épülete is súlyosan megrongálódott. "Azt hittük, valami felrobbant az épületben, de kiderült, hogy földrengés volt" - idézte egyiküket a BBC.

"Nagyon-nagyon sötét"

Ian Rodgers, a Save the Children ausztrál munkatársa szerint az emberek szeretteik után kutatnak a romok között. "Sokan sírnak, amikor rájönnek, hogy meghalt valakijük, vagy nem találják gyerekeiket... Ugyanakkor újra és újra hallani örömteli felkiáltásokat, amikor az egymást mentő emberek valakit élve húznak ki a romok alól." A városban "nagyon-nagyon sötét van. Az emberek próbálnak járműveket keríteni, hogy orvoshoz juttassák a sérülteket."

Mike Godfrey, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség munkatársa szerint a rengés után sötét por szélt fel, amely "mint egy takaró teljesen beborította a várost, és 20 percig eltakarta."

Nincs kihez fordulni

"Egy csomó segítségért síró embert láttam, egy csomó összedőlt épületet, egy csomó megrongálódott autót. Sok embert, akinek senki sem segített, sokan véresek" - mondta Carel Pedre helyi tévébemondó a BBC-nek. Látott összedőlt mozit, szupermarketet, netkávézót, lakóházat. 15-20 percenként érzett 3-5 másodperces utórengéseket. "Nincs villany, nem működnek a telefonok, az emberek sehogy sem tudnak kapcsolatba lépni családjukkal és barátaikkal." Pedre azt is mondta, nem látott mentőket vagy tűzoltókat, a szomszédok egymáson próbálnak segíteni, de nem tudják, kihez fordulhatnának, "hova menjenek, hol kezdjék el".

Forrás: AFP/Lisandro Suero
A képekre kattintva galéria nyílik

Henry Bahn, az amerikai földművelésügyi minisztérium Haitin lévő alkalmazottja éppen szállodája felé tartott, amikor a földrengés történt. "Borzalmas nagy zajt hallottam, aztán a távolból kiabálást, sikítozást. Az eget szürkére festette a por." Bahn szerint kő kövön nem maradt. A közelben lévő házak helyén szakadék tátongott. "Az egész teljesen összedőlt, csak ledőlt falak, romok és szögesdrót maradt."

"Teljes a káosz"

Joseph Delva reuterses riporter a főváros mellett fekvő Pétionville-ből azt jelentette, hogy összedőlt egy háromszintes épület, a romok alatt lévőket egy traktor segítségével próbálják kimenteni. "Minden rázkódni kezdett, az emberek sikítottak, a házak elkezdtek összedőlni... Teljes a káosz."

"Az egész város sötétben van, ezrek ülnek az utcákon, nincs hova menniük" - idézte a brit Times Rachmani Domersantot, a Food for the Poor segélyszervezet munkatársát. "Hét vagy nyolc összedőlt épületet láttam, irodaházakat, hoteleket és bevásárlóközpontokat... Azt hiszem, ha több száz halottról beszélnék, mélyen alulbecsülném a valós adatokat."

Forrás: AFP/Lisandro Suero

A Katolikus Segélyszolgálat port-au-prince-i képviselője Karel Zelenka több ezer halottról beszélt amerikai kollégáival, mielőtt megszakadt volna a telefonösszeköttetés. A szervezet amerikai szóvivője szerint képviselőjük teljes káoszról és pusztulásról számolt be.

A rengéseket a szomszédos Dominikai Köztáraságban is érezni lehetett. A dominikai dr1.com internetes fórumának hozzászólói egy percig tartó morajlásról, rázkódó házakról, kilengő csillárokról, ugató kutyákról, erősen hullámzó kerti medencékről írtak. Volt, akit elkapott a tengeribetegség.