Vágólapra másolva!
Nehéz lesz a Haitire segélyeket szállító hajók dolga, ugyanis a főváros kikötője is összedőlt a keddi földrengésben. A kikötőbe elsőként befutó amerikai hajó, a Forward kapitánya szerint a városban nem látni érintetlenül maradt házat, a pusztítás mindenkit érint.
Vágólapra másolva!

Hatalmas pusztítással szembesült az első amerikai hajóskapitány, aki kikötött Haititn a keddi földrengés után - írja a New York Times. Diane W. Durham, az amerikai parti őrség Forward nevű hajó kapitánya szerint a kikötőtől a környező hegyekig mindenütt összedőlt házakat lehet látni, de lángoló épület kevés volt. "A kikötőből nem látni olyan épületet, amely nem rongálódott meg... Ebben a városban mindenkit sújtott" a földrengés - idézte a New York Times.

A szerda reggel befutott Forward jelenleg az egyetlen nagy hajó a haiti főváros, Port-au-Prince kikötőjében. A kedd esti, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű rengéseket az innen több mint 300 kilométerre fekvő Guantánamo-öbölben is érezték, ahol a Forward állomásozik. A földmozgás a hajót is meghintáztatta a 110 fős személyzetével együtt. A hajó a katasztrófa hírére még kedd este elindult Haitire.

Már a kikötőbe hajózáskor látszott a hatalmas pusztítás: a mólók a tengerbe omlottak, rengeteg olaj folyt a vízbe, de a kikötőbe vezető csatorna hajózható volt. Ezen keresztül beúszhatnak a segélyszállító hajók, de kipakolásuk az összeomlott mólók miatt nehézkes lesz - mondta a kapitány, aki szerint a haiti parti őrség 80 fős állományának a fele odaveszett a földrengésben.

A hajó személyzetét egyelőre nem küldték a partra, hogy besegítsenek a mentésbe, mivel feladatuk a légi irányítás biztosítása az érkező katonai szállítógépeknek és helikoptereknek, mert a helyi repülőtér irányítótornya működésképtelenné vált. A hajó helikoptert küldött a város fölé, ahonnan megállapították, hogy ugyan sokan igyekeznek kiásni a romok alatt rekedteket, a többség szerdán még segítségre várt.

A földrengésben ezrek veszthették életüket, de a haiti elnök szerint akár százezer is lehet a halottak száma. (Erről bővebben itt olvashat. Haitiről szóló híreinket Itt találja, ebben a cikkben pedig a túlélők beszámolóit olvashatja.)