Megint megúszta a teflon don bűnbánatot mutató fia

Vágólapra másolva!
Maffiózóként nem ért apja nyomába, de úgy tűnik, egy dologban lekörözte a teflon donként is emlegetett John Gottit fia, John Gotti Junior. A New York-i Gambino-klán egykori vezetőjét három sikertelen per után negyedszerre tudták csak életfogytig tartó börtönre ítélni. Fia ellen is négy pert indítottak, de ő a negyediket is megúszta. Azt hajtogatta, hogy rég jó útra tért, ezzel bizonytalanította el az esküdteket.
Vágólapra másolva!

Feladták a New York-i ügyészek, hogy még egyszer megpróbálják rács mögé dugni ifjabb John Gottit, New York egyik leghatalmasabb gengszterének fiát. Ezzel a fiú legalább egy tekintetben túlnőtte a három ellene indított pert megúszó, emiatt "teflon donnak" is becézett apját, akit végül mégis sikerült életfogytig tartó börtönre ítélni.

A gyakran csak Juniorként emlegetett ifjabb Gotti ellen négyszer emeltek vádat, ám az eljárásokat mind a négy esetben fel kellett függeszteni, miután az esküdtek egyetlen alkalommal sem tudtak megegyezni a rá kiszabható büntetésről. Legutóbb tavaly december elején maradt félbe egy pere. A New York-i ügyészek akkor még mérlegelték, hogy ismét elindítják az eljárást, ám ezen a héten úgy döntöttek, ötödszörre már nem futnak neki. "Helyes döntés' - kommentálta Seth Ginsberg, Gotti egyik ügyvédje az ügyészség lépését. "Remélem, ezúttal kitartanak elhatározásuk mellett, és békén hagyják Johnt és családját."

Dagadt Andyéken bukott meg

Az újabban "teflon fiú"-ként is emlegetett hatgyerekes ifjabb Gotti akkor vette át a Gambino-klán vezetését, amikor apját 1990-ben letartóztatták, majd két év múlva életfogytig tartó börtönre ítélték Louis Di Bono 1990-es meggyilkolása miatt, amelyben ő volt a felbujtó. Di Bonót hét golyóval a testében (ebből négy a fejében volt) találták meg egy Cadillacben a World Trade Center parkolójában. Az idősebb Gotti 2002-ben, 61 évesen a börtönben halt meg, de az 1990-es években az őt a börtönben rendszeresen látogató fia révén továbbra ő irányíthatta a maffiát.

Az ifjabb Gotti most megúszta, de korábban nem volt ilyen szerencsés. 1997-ben egy házkutatás során egy családi ház pincéjéből ugyanis olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek alapján 77 hónap börtönt kapott. Több mint 300 ezer, feltehetően bűncselekményekből származó dollárt, névlistákat találtak, például a maffia tagjainak névsorát, de ott volt az 1990-es esküvőjére meghívott vendégek listája is. Ezen olyan nevek voltak, mint Gambino, Gravano, Persico, illetve olyan becenevek, mint Nagy Lui, Hal, Dagadt Andy, Kis Funzie. A listáról kiderült, a 173 vendég több mint 300 ezer dollárnyi ajándékot vitt, többnyire készpénzben. Apja állítólag őrjöngött a börtönben.

Forrás: Northfoto/NYPD
Junior 1984-ben

"Eszpresszószürcsölő pszichopata gyilkosok"

Az ifjabb Gotti 2005-ig ült börtönben, de még ezalatt, 2004-ben indult ellene egy újabb eljárás. Elsősorban zsarolással vádolták, de a vádpontok között szerepelt egy emberrablási és gyilkossági kísérlet is. Az áldozat Curtis Sliwa, rádiós műsorvezető, a Guardian Angels fegyvertelen civil önvédelmi mozgalom alapítója, akit állítólag az idősebb Gottira tett kritikus megjegyzései miatt akartak elhallgattatni. Sliwa többek között azt mondta rádióműsorában Gottira, hogy "egyes számú közellenség".

A vádak szerint ifjabb Gotti utasítására egy lopott taxiban akartak vele végezni, a kocsit egy Kis Joey nevű maffiatag vezette, a lövéseket pedig egy másik emberük, az anyósülésen elbújt Mikey Y adta le a rádiósra, akit mellbe talált, és lábon lőtt. A súlyosan sérült férfi rámászott támadójára, és megpróbált kijutni a jobb első ablakon. A kocsi perceken át száguldott az ablakon félig kilógó Sliwával, aki akkor esett ki, amikor lefejelte egy másik autó tükrét. A rendőrség szerint csodával határos módon menekült meg, később felépült, és természetes, hogy nem lett jobb véleménye a Gottikról: "vénülő, eszpresszószürcsölő pszichopata gyilkosok" - mondta róluk a New York Times szerint egy alkalommal, ezúttal adáson kívül.

Jó útra tért?

A per során Gotti elismerte, hogy az 1990-es években részt vett a Gambino-klán tevékenységében, sőt vezette is a maffiát, de azt állította, 1999-es elítélése után szakított a szervezett bűnözéssel, és jó útra tért. A per, amelyet háromszor szakítottak meg, elsősorban akörül forgott, hogy vajon valóban új ember lett-e Gotti Junior, vagy maradt, aki volt. Az esküdtek azért nem ítélték el, mert nem tudtak megegyezni erről, pedig azt bizonyítottnak látták, hogy ő rendelte el a Sliwa elleni támadást. Az ügyet 2006-ben ejtették az ügyészek.

Gottit két éve vették újra elő: a floridai bíróság emelt ellene vádat zsarolás és emberölés miatt. 2008 augusztusában őrizetbe vették három - 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben elkövetett - gyilkosság miatt. A vád szerint részt vett a bűncselekmények megszervezésében. A gyilkosságok egy floridai kábítószercsempész bűnszervezet működéséhez köthetők, a vádak között szerepelt még kábítószerrel való visszaélés is, és zsarolás, illetve újra felhozták ellene Sliwa ügyét. Akár egész életére börtönbe juttathatták volna.

"Csak egy srác, akinek az apja gengszter"

A per során több botrányos, kiabálásba fulladt tárgyalás is volt. "Egy punk vagy! Egy kutya vagy! Egy kutya vagy! Mindig is kutya voltál, egész életedben, te punk kutya!" - kiáltotta Gotti egy alkalommal a koronatanúra, az albán származású egykori maffiatag John Alitére, akinek vallomása kulcsfontosságú volt az ügyben. Alite azt mondta Gottiról, korábbi legjobb barátjáról, hogy egy elfuserált alak, aki "csak egy srác, akinek az apja gengszter".

Forrás: AFP/Shirley Shepard
Félig beismerésben

Gotti védői a korábban már jól bevált módszerhez folyamodtak: beismerték Gotti korábbi maffiatevékenységét, de azt hangsúlyozták, hogy védencük 1999-ben szakított a maffiával, jó útra tért, és nincs köze a vádakban szereplő bűntettekhez. Az esküdtek némelyikét - akik között ugyancsak heves vita alakult ki, amikor kiderült, hogy az egyikük, egy postai alkalmazott, könyvet akar írni az ügyről - elbizonytalanította ez a felemás beismerés, és nem győzték meg őket a koronatanú szavai sem, és tavaly hálaadás után bejelentették, nem tudnak megegyezni Gotti elítéléséről, és nem javasolták, hogy újra pert indítsanak a férfi ellen.

Az ügyészség szerdán közölte: "Ma benyújtottuk a nolle prosequi (az ügy folytatásának mellőzését kérő) indítványunkat a bíróságnak. Az indítványt helybenhagyta a körzeti bíró, és a büntetőeljárás lezárult." Gottit 2 millió dolláros óvadék ellenében bocsátották szabadon.