Többé nem hajlít foggal negyeddollárost az erőművészek királya

Vágólapra másolva!
Hétfőn hunyt el a New York-i Coney Island két háború közötti virágkorának egyik legendája, Houdini barátja, Greta Garbo testőre, a háborús hős: Nagy Joe Rollino. A szomszédai által csak Mopszliként emlegetett egykori bokszoló, erőművész, úttörő testépítő és az egészséges életmód megszállottja két hónap híján 105 éves volt, amikor halálra gázolták. Idő előtt ment el: még tavaly is rendszeresen gyúrt, 103 évesen pedig negyeddolláros érméket hajtott félbe foggal.
Vágólapra másolva!

Soha semmi nem állíthatta meg a Nagy Joe Rollinót. Sem bokszoló ellenfelei az 1920-as években, sem az ellenség a második világháborúban, sem az Atlanti-óceán jeges vize az 1970-80-as években, még az idő múlásával is dacolt: több mint 104 évet élt.

Márciusban töltötte volna be 105. életévét, és ha nem üti el egy autó hétfőn kora reggel, akkor feltehetően azt is ugyanúgy ünnepelte volna, mint 103. születésnapját két éve: pár helló az összegyűlt barátoknak, aztán egy kis árnyékbokszolás, majd egy negyeddolláros érme kettéhajlítása foggal, csak a hecc kedvéért. Koccintani nem koccintott, mivel soha nem ivott alkoholt.

Az 1905-ben, olasz bevándorló családban született Rollino kezdettől fogva megszállottja volt az izomerőnek. Tíz évesen már kidolgozott izmait mutogatta fényképen. Az 1920-as években New York klasszikus vidámparkjában Coney Islandon aratott sikereket erőművészként, pedig nem volt különösebben tagbaszakadt férfi. 165 centiméteres magasságával, és 68 kilogrammos súlyával is a világ legerősebb embereként hirdette magát, nem is alaptalanul: 215 kilogrammot tudott felemelni fogaival, 288 kilogrammot egy ujjával, és majdnem másfél tonnát mozdított meg a hátával. Állítólag egyszer felemelt egy körhintát, amin 14 ember ült.

A legerősebb

"Mutatványaival a valaha élt legnagyobb erőművészek egyike volt, ha valóban igaz a neki tulajdonított súlyemelő teljesítmény. Az persze testi adottságai miatt nem állítható, hogy minden idők legerősebb embere lett volna... De méreteihez képest Joe valóban a valaha élt legerősebb emberek egyike" - idézte a New York Times Terry Todot, a Texasi Egyetem testnevelési intézete, a Stark Center igazgatóját, aki évtizedek óta ismerte Rollinót.

De nem csak erőművészként vált híressé, kivételes bokszolói karriert is befutott. Legalább száz mecset vívott az 1920-30-as években, és sokszor nála 20-30 kilóval nehezebb ellenfeleket győzött le. "Jó bokszoló voltam, és jól álltam az ütéseket. Az ellenfelek állon ütöttek, de én csak néztem rájuk. Nem tudtak kiütni. Ha összeakaszkodtunk, nem tudtak megmozdítani, annyira erős voltam" - nyilatkozta Rollino 103. születésnapján a Sweet Science bokszmagazinnak.

Forrás: iron-game.blogspot.com

Rollino bokszszeretete fiatal korából ered, de óriási hatással volt rá az a meccs, amelyet 1919-ben, 14 évesen látott. Jack Dempsey és Jess Willard Dávid és Góliát küzdelmeként is emlegetett meccsét minden idők legbrutálisabb bokszmeccsei közé sorolják. Az Ohio-beli Toledóban tartott mérkőzésen a legendás Dempsey az első menetben hétszer küldte padlóra a nála jóval nagyobb Willardot. (Utóbb azzal vádolták Dempseyt, hogy gipsszel volt kitömve a kesztyűje).

Bajtársak a hóna alatt

Bokszolással töltött évei után a testépítésnek szentelte az életét. Jóval a szteroidok elterjedése előtt figyelemre méltó izmokat fejlesztett, a Sweet Science szerint 50 centiméteres volt a nyakátmérője. Dolgozott dokkmunkásként, állítólag Greta Garbo testőreként is foglalkoztatták, és személyesen ismerte Houdinit. "Az utolsók egyike volt, Coney Island erőművészeinek idejéből... Ő volt közülük is az egyik legkiválóbb" - idézte a New York Times Charles Denson történészt, aki könyvet írt a híres New York-i vidámparkról.

A második világháborúban katonaként szolgált a Csendes-óceáni hadszíntéren. Katonai pályafutása alatti tetteiről is keringenek legendák. "Látta, hogy emberei bajban vannak, megsérültek a csatában. Kirohant a csatamezőre, két embert felkapott az egyik hóna alá, másik kettőt a másik hóna alá, és úgy vitte vissza őket a vonalak mögé. És ezt többször is megismételte" - idézte a Brooklyn Daily Eagle helyi lap Pete Spanakost, aranykesztyűs ökölvívót, Rollino jó barátját, aki szerint Rollinót három Bíborszívvel, egy-egy Ezüst-, illetve Bronz-csillaggal tüntették ki.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YTpvAiJDH08MrQrD

Egy közelmúltban készült interjú Rollinóval (angolul)

A háború után kisebb szerepet kapott a Marlon Brando főszereplésével forgatott sokszoros Oscar-díjas A Rakpartonban, de jelenete nem került bele a film végső változatába. Legbüszkébb ujjal emelési rekordjára volt. "Hatszázharmincöt font. Gondolj csak bele milyen súly ez. 150 fontosan (68 kg) soha senki nem csinálta utánam" - mondta az ESPN-nek.

A rozmár

Már bőven nyugdíjas korú volt, amikor csatlakozott a brooklyni Jéghegy Atlétikai Klubhoz. A klub tagjai arról váltak hírhedté, hogy mindegy milyen idő volt, az év bármely szakában hetente többször is úsztak egyet az Atlanti-óceánban Coney Islandnél. Rollino tarja ebben is a rekordot, azt beszélik róla, hogy nyolc éven át minden egyes napon úszott - mondta a New York Times-nak Louis Scarcella egykori gyilkossági nyomozó, a Coney Island Jegesmedvék Klub (egy másik téli úszóklub) tagja.

Scarcella is számos olyan történtet ismer Rollinóról, amelynek valódiságát nehéz leellenőrizni, de újra és újra elmesélik róla. Ilyen például a New York-i Prospect Parkban, az 1950-es évek egyik telén történ kettős haláleset. A park csónakázótavába belefulladt két ember, de a rendőrök - megfelelő felszerelés nélkül - nem tudták megkeresni és kihúzni holttesteiket a tóból. Végül Rollino volt az, aki beugrott a jeges vízbe értük.

Forrás: Inasec TV
Rollino 103 évesen

Sugárzott

Rollino korát megelőzve követte és népszerűsítette az egészséges életmódot. Állítólag egész életében vegetáriánus volt, soha nem ivott egy korty alkoholt sem, és nem gyújtott rá. Minden reggel zabpelyhet evett, és még 104 évesen is kiadós sétával indított minden napot, és rendszeresen lejárt gyúrni az edzőterembe. "Nagyon jó formában volt. Kissé lassan gyalogolt, de jól nézett ki" - mondta róla Dennis Rogers erőművész.

Hétfőn is sétára indult Brooklynban, ahol a szomszédok csak Mopszlinak (Puggy) becézték. "Ma reggel is ugyanolyan ragyogó és barátságos volt, mint minden reggel" - idézte a New York Times Victor Oht, annak a vegyesboltnak a tulajdonosát, ahova Rollino újságért tért be reggelente. Nem sokkal utána átvágott egy úttesten - tíz méterre egy zebrától -, ahol elütötte egy autó. Súlyos sérüléseibe belehalt a kórházban.

"Csak úgy ismerték, mint a Nagy Joe Rollino, és tényleg óriási volt. Már csak abból is érezted nagyságát, ha mellette álltál. Olyan szerényen volt magabiztos és erős. Sugárzott belőle" - mondta róla Scarcella.