Huszonnégy ember halt meg a hideg miatt egy havannai elmegyógyintézetben, mert a kórház személyzete nem takarta be a betegeket a szokatlan hidegben, az intézet több ablaka pedig ki volt törve. A kubai kormány szóvivője azt mondta, nem hallott a betegek haláláról.

Huszonnégy beteg halt meg a hidegtől a havannai központi elmegyógyintézetben ezen a héten a kórházi személyzet gondatlansága miatt - közölte csütörtökön egy kubai emberi jogi szervezet.

Elizardo Sanchez, a független Kubai Emberi Jogi Bizottság szóvivője szerint a betegeket nem óvták kellőképpen a kihűléstől a szigetországban hirtelen beköszöntött, szokatlanul sokáig tartó hideghullám idején. A betegeket nem takarták be, miközben az épület sok ablaka és ajtaja ki van törve. Közülük sokan magatehetetlenek, és nem tudnak gondoskodni magukról. Sanchez példátlannak nevezte a történteket, és "bűnös hanyagsággal" vádolta a kormányt.

Az emberi jogi aktivista - aki gyakran bírálja a kubai kormányt - azt mondta, hogy egyre több jel utal az egészségügyi rendszer romló helyzetére. Példaként hozta fel az elöregedett kórházi létesítményeket és a gyógyszerhiányt.

A kubai kormány szóvivője erre azt mondta, hogy nem hallott a betegek haláláról, s mindez valószínűtlennek hangzik, tekintettel az elmegyógyintézet jó állapotára. Mint mondta, nem ritka, hogy emberek halnak meg kórházakban, és az a valószínűbb, hogy a Sanchez által említett betegek sem kihűlésben, hanem más miatt haltak meg.