Fosztogatók randalíroznak a haiti fővárosban

Vágólapra másolva!
Fosztogatók csaptak össze a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ben, előtte kisebb utórengés okozott pánikot szombaton a szigeten, amelyet kedden nagy erejű földrengés döntött romba. A fővárosban a fertőzött víz miatt kolera -és tífuszjárvány fenyeget. A csökkenő esélyek ellenére még pénteken is több áldozatot élve húztak ki a romok alól. A túlélők között van egy 19 éves lány, akit kiemelésekor halottnak hittek a mexikói katasztrófamentők.
Vágólapra másolva!

Összecsapásokba torkollott a fosztogatás szombaton a haiti főváros kereskedelmi főutcáján . Csaknem ezer ember esett egymásnak Port-au-Prince-ben, ahol a kövekkel, késekkel, jégcsákányokkal és kalapácsokkal felfegyverkezett fosztogatók ruhát játékokat és más javakat próbáltak megkaparintani a keddi földrengésben összeomlott házakból. A rendőrök közül egyet sem lehetett látni a bevásárló utcán az összetűzés idején.

Ugyancsak szombaton kisebb, a Richter-skála szerint 4,5-es erősségű rengés keltett pánikot. A Haitin dolgozó baptista mentőcsapat sms-üzenetben tájékoztatott az utórengésről - közölte Révész Szilvia, a baptisták szóvivője. A rengés miatt pánik tört ki, sokan az utcákra rohantak, de a szigetországban dolgozó magyar mentőcsapat tagjainak nem esett baja, folytatták munkájukat.

Még ugyanaznap Haitiba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, hogy felmérje a földrengés okozta károkat, és segélycsomagokat adjon át. Találkozik René Préval haiti elnökkel is. Az út csak egynapos, hogy ne bonyolítsák a mentést. Clinton egy C-130-as szállítógépen érkezett, a repülőn élelmiszert, vizet, tisztálkodási eszközöket, alsóneműt vittek, valamint utánpótlást a helyi amerikai nagykövetség személyzetének. Hazafelé ötven amerikai állampolgárt menekítenek ki a karibi országból.

Járványveszély

Port-au-Prince-ben egyre súlyosabb probléma a tiszta ivóvíz hiánya. Az UNICEF szakemberei szerint a fertőzött víz fogyasztása és használata miatt nagy a kolera- és tífuszjárvány kialakulásának veszélye. Százhúszmillió dollárra van szüksége az UNICEF-nek haiti segélyprogramjának finanszírozásához - tette közzé a szervezet pénteki felhívásában. A földrengés óta eltelt néhány nap alatt csaknem 20 millió dollár érkezett a szervezet számlájára.

Pénteken megérkezett a fővárosba az Unicef első légi úton küldött szállítmánya, amelyet szombaton és vasárnap újabbak követnek. A 70 tonnányi segély 10 ezer család elhelyezésére elegendő sátrat és ponyvát, víz fertőtlenítő tablettákat, víz tárolásra alkalmas tartályokat, gyógyszereket tartalmaz.

A mentési-, majd az újjáépítési munkálatok során az ENSZ Gyermekalapja fogja irányítani Haitin a vízellátás biztosításával és a közegészségügyi állapotok javításával kapcsolatos programokat. Az UNICEF Magyar Bizottsága 3,5 millió forintot utalt át a mentési munkálatok támogatására, de további pénzbeli adományokat vár, hogy hatékonyan segíthessen a földrengés gyermekáldozatain. (Erről bővebben itt olvashat.)

Haiti elnöke egyelőre nehezen tudja koordinálni a segélyszállítmányokat

Haiti elnöke köszönetet mondott a nemzetközi közösségnek a földregés sújtotta karibi ország számára nyújtott segítségért, de elismerte: egyelőre nehézséget okoz a segélyek szétosztásának az összehangolása. René Préval szombaton azt kérte az adományozóktól, hogy működjenek együtt a haiti kormányon belül létrehozott koordinációs bizottságokkal a segélyek minél gyorsabb szétosztása érdekében. Utalt arra, előfordult, hogy egyetlen nap alatt 74 repülőgép szállt le segélyekkel megrakodva a haiti főváros légikikötőjében.

Az elnök kérte a segélyek szállító szervezeteket, hogy ne próbáljanak meg versengve egymáson túltenni, és a csomagokat lehetőleg tervezetten igyekezzenek szétosztani. "Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, ezért hidegfejjel kell koordinálnunk, nem szabad egymásra mutogatnunk" - mondta.

Még mindig találnak túlélőket

Több nappal a földrengés után is találnak túlélőket a haiti katasztrófa helyszínein a romok alatt. Egy 19 éves lányt halottnak hittek, amikor kiemelték, de kinyitotta a szemét. A vele tartózkodó mexikói mentőt meglepte a halottnak hitt lány, így rögtön kiabálni kezdett: "Él! Életben van!"

"Három-négy nap víz nélkül eltöltve a romok alatt - igencsak legyengültek lettek" - mondta egy amerikai orvos. "Ennyi idő alatt az emberek elkezdik feladni a küzdelmet."

Pénteken egy 2 éves kislányt is kimenekítettek a romok alól a Montana szálloda romjai alól, ahol csütörtökről péntekre virradó éjjel hét főt menekítettek ki. Négyen közülük saját lábukon távozhattak.

Az egyik hegyoldali ház romjai alól egy ausztrál forgatócsoport segítségével ástak ki egy 16 hónapos kislányt 68 órával a keddi 7-es erősségű rengés után.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A mentési műveletek irányítását az Egyesült Államok vette át. A Magyar Ökomenikus Segélyszervezet munkatársa szerint a térség olyan, mintha "háborús övezet lenne."

Kedden 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a karibi Hispaniola sziget nyugati felén fekvő Haitit. A rengés epicentruma a főváros környékén volt, így a nagy népsűrűségű, 3 milliós környéket érintette a legsúlyosabban. Szinte minden épület összedőlt a városban, beleértve az elnöki palotát és az ENSZ helyi központját is.