Vágólapra másolva!
Saját katonáinak ad elsőbbséget a port-au-prince-i repülőteret működtető amerikai hadsereg - állítja közleményében az Orvosok Határok Nélkül francia szervezet, amelynek egyik, mobil kórházat szállító repülőgépét szombaton nem engedték leszállni a haiti fővárosban. A segélyszervezet szerint orvosaik sosem láttak még ennyi sebesültet, így nagy szükség lenne a felszerelésre.
Vágólapra másolva!

A port-au-prince-i repülőteret működtető amerikai katonákat bírálja az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezet. Az MSF vasárnap közzétett felhívásban azt követelte, hogy az egészségügyi segélyeket szállító repülőgépek minél előbb leszállhassanak a földrengés sújtotta Haiti repülőterén. A segélyszervezet azt kifogásolta, hogy az ENSZ és az amerikai védelmi tárca engedélyének ellenére szombaton nem engedték leszállni azt a francia repülőgépet, amely harminc műtővel rendelkező kórház felállítására alkalmas sebészi és egyéb orvosi eszközöket szállított.

A repülő kórházat az amerikai erők a szomszédos Dominikai Köztársaságba irányították, ahonnan a franciák jelenleg kamionokkal szállítják át a szállítmányt Haitiba, ami 24 órás késést okoz a műtétek megkezdésben. Az MSF szerint több ezren várnak életmentő sebészi beavatkozásra, amelyeket jelenleg nincs hol végrehajtani, mert a kórházak többsége összeomlott, vagy szünetel az áramszolgáltatás. A szervezet Haitin tartózkodó orvosai azt állítják, hogy még soha láttak ennyi súlyos sebesültet egy helyen, és nem végeztek annyi sürgősségi beavatkozást (amputációkat, császármetszéseket), mint amennyit a földrengést követően Haitin eddig el kellett végezniük.

A francia gép, amelyen mentőalakulatok is utaztak, azért nem kapott leszállási engedélyt, mert a repülőtér teljesen megtelt légi járművekkel. Samuel Bernes, a francia mentőalakulatok szóvivője a France 2 közszolgálati televízióban elmondta: a repülőtéren jelenleg elsőbbséget élvez az amerikai hadsereg, amelynek 10 ezer katonája folyamatosan érkezik a szigetországba, s így a többieknek egyszerűen nem jut hely.

Az incidenst követően a Haitiban tartózkodó francia együttműködési államtitkár, Alain Joyandet nyilvánosan bírálta a mentés amerikai irányítóit, s jelezte: Párizs hivatalosan is tiltakozni fog Washingtonnál a történtek miatt. Utóbb ezt a francia külügyminisztérium cáfolta, és vasárnap Claude Guéant, a francia elnöki hivatal vezetője üdvözölte a mentés és a segélyezés amerikai összehangolását, s úgy vélte, hogy a pillanat nem alkalmas a rivalizálásokra.