Spanyol politikus fotójából készült bin Laden fantomképe

Vágólapra másolva!
Az FBI egy spanyol kommunista párti parlamenti képviselő arcát használta fel ahhoz, hogy Oszama bin Laden öregített fantomképét elkészítse. A brit Independent szerint az FBI nem boldogult a terroristavezér öregítésével, végül egy technikus oldotta meg a problémát azzal, hogy rátalált Gaspar Llamazares fotójára az interneten. A spanyol politikus felháborodott.
Vágólapra másolva!

Egy spanyol politikus arcát használta fel az FBI ahhoz, hogy elkészítse Oszama bin Laden öregített fantomképét. A spanyol kommunista párt egykori vezetőjének, Gaspar Llamazaresnek a fotóját az FBI egyik technikusa találta meg az interneten, és Oszama korábbi arcképével összekeverve így készült el az al-Kaida vezérének öregített fantomképe, amelyet az FBI a napoban tett közzé - írja a brit Independent.

Az FBI legújabb bin Laden-képe egy 1998-as fotó alapján készült. Azt próbálták modellezni, hogyan öregedhetett meg bin Laden azóta, hogy a kilenc évvel ezelőtti World Trade Center elleni támadás után bujkálni kezdett. A titkosszolgálat közleménye szerint a fantomkép készítésén dolgozó törvényszéki alkalmazott nem talált olyan fotót az FBI archívumában, ami segített volna neki, ezért egy olyan fényképet használt fel, amelyet az interneten talált.

A kép megjelent a rewardsforjustice.net nevű amerikai kormányzati portálon, alatta a bin Laden elfogásáért a nyomravezetőnek felajánlott 25 millió dolláros díjjal. Az FBI tisztában volt a fantomkép és "egy spanyol közszereplő közötti hasonlósággal" - ismerte el Jason Pack, az FBI ügynöke szombaton. "A fantomkép készítője azonban nem tudta, hogy kit ábrázol a kép, amelyet a fantomkép elkészítéséhez felhasznált" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a fantomképet nemsokráa eltávolítják az internetről. Vasárnap azonban az még megtalálható volt a kormányzati oldalon (itt megnézheti).

Gaspar Llamazares, a spanyol parlament képviselője - jelenleg az Egyesült Baloldal párt szóvivője - perrel fenyegette mg az FBI-t, amiért a fotóját ilyen célra használta fel. "Teljesen elképedtem, hogy az FBI arra használta az arcomat, hogy elkészítse egy terrorista arcképét" - fogalmazott Llamazares.

Forrás: AFP
Balra az öreg Oszama bin Laden, jobbra Gaspar Llamazares

"Ez a lépés sérti a becsületemet, a képmásomhoz való jogomat és mindennyiunk biztonságát" - jelentette ki, hozzátéve, hogy többé nem érzi majd magát biztonságban, ha az USA-ba utazik, hiszen tudja, hogy a reptereken egyre gyakrabban használnak arcfelismerő programokat. A képviselő többször elmondta, mennyire dühös. "Először is magyarázatot követelek az FBI-tól, amit eddig nem kaptam meg, és azután eldöntöm, hogy jogi útra terelem-e az ügyet" - mondta.

Llamazares egyik párttársa pedig elképedve jegyezte meg, soha nem gondolták volna, hogy az ilyen kiemelt bűnözőkről készült hivatalos fantomképek tulajdonképpen élő emberek retusált fotói. "Hiszen ez egyszerű kopipészt Photoshoppal" - fogalmazott.

A madridi amerikai nagykövetség egyik munkatársa, William Ostic a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, felhívta Gaspar Llamazarest, hogy bocsánatot kérjen tőle.