Rekord váltságdíjat kaptak a kalózok egy tankhajóért

Vágólapra másolva!
A hírek szerint 5,5 és 7 millió dollár közötti összeget kaptak szomáliai kalózok egy november végén elrabolt görög tankhajóért. Ekkora összeget még soha nem kaptak tengeri rablók. A kalózok egyelőre nem engedték el a hajót, mert attól tartanak, hogy egy másik banda szállja meg azt.
Vágólapra másolva!

Az eddigi legnagyobb összegű váltságdíjat kapták szomáliai kalózok egy görög zászló alatt közlekedő kőolajszállító tartályhajóért. A kétmillió hordónyi kőolajat szállító tanker elrablóinak szó szerint a mennyből érkezett a manna: egy repülőről dobták le a hírek szerint 5,5 és 7 millió dollár közötti összeget. Ekkora pénzt még nem fizettek ki szomáliai kalózoknak.

A rablók még tavaly november 29-én kerítették hatalmukba a Seychelles-szigetek közelében a Maran Centaurust, fedélzetén kilenc görög, két ukrán, egy román és 16 filippínó tengerésszel. A pénz kifizetése még nem jelenti, hogy a hajó már szabad. A kalózok ugyanis egyelőre haboznak távozni róla és visszatérni Haradheere kikötőjébe, mert egy rivális banda még vasárnap, a pénz megérkezése előtt megpróbálta megkaparintani a tartályhajót. Motorcsónakjaikkal megközelítették és tűzpárbajt vívtak a hajón lévő a kalózokkal. A támadásnak a járőröző nyugati hadihajók helikoptei vetettek véget.

A motorcsónakosok a Reuters brit hírügynökségnek azt mondták, hogy felrobbantják a hajót, ha nem részesülnek a pénzből. "Az életünket kockáztattuk, amikor elraboltuk a hajót. Ezek a haradheere-iek nem foszthatnak meg bennünket jogos tulajdonunktól" - nyilatkozta egyikük. "Ha nem megy másként, tüzet nyitunk, amikor a váltságdíj megérkezik" - fűzte hozzá.

A Nemzetköz Tengerhajózási Hivatal (IMB) adatai szerint tavaly világszerte 40 százalékkal nőtt a kalóztámadások száma. A 406 jelentett esetnek több mint a felét szomáliai kalózok követték el. A kalózok általában a váltságdíj kifizetéséig tartják vissza a hajót és legénységét. Az IMB szerint tavaly év végén a szomáliaik legalább 12 hajóért - 263 főnyi legénységgel - vártak váltságdíjra.

A kifizetett pénzen a kalózok, a vállalkozásba befektetők, a zsákmány őrei és a parti közösségek osztoznak. A kalózok közül az kapja a legtöbbet, aki először tette lábát a hajóra. Haradheere-ben még egy tőzsde is működik: itt a támadásokhoz használt fegyvereket vagy pénzt gyűjtenek, és a finanszírozók osztalékban részesülnek, amennyiben sikeres volt az akció és a zsákmányért kifizették a váltságdíjat.