El kell távolítani a korábbi türkmén elnök napra forgó aranyszobrát

Vágólapra másolva!
El kell távolítani Türkmenisztán korábbi vezetője, Szapamurat Nijazov, azaz a Türkmenbasi aranyszobrát egy 75 méteres emlékműről. Erről a korábbi elnök kultuszával szakítani szándékozó jelenlegi türkmén elnök döntött.
Vágólapra másolva!

Gurbanguly Berdimukhammedov türkmén elnök parancsot adott, hogy távolítsák el Asgabat belvárosából azt a szobrot, amely a korábbi elnököt, Szapamurat Nijazovot ábrázolja. A 75 méter magas emlékművet úgy építették, hogy a korábbi elnök aranyszínben csillogó mása napraforgóként kövesse a Napot.

Berdimukhammedov a korábbi elnök 2006-os halála után vette át a hatalmat. A szobor eltávolítása új lépés a felé, hogy felszámolják a Türkmenbasinak nevezett Nijazov körüli kultuszt - írja a BBC. Nijazov a kultuszt több mint két évtizeden át tartotta életben, amíg a szovjet utódállamot irányította. A közép-ázsiai országban mindenütt szobrokat és portrékat emeltek róla, amelyek azt hirdették, hogy ő a türkmének atyja. Ezenkívül városokat, repülőtereket, de még meteoritot is neveztek el róla.

Nijazov uralkodása idején sok önkényes törvényt vezetett be, és megírta nemzetének szánt "lelki irányelvet". A Ruhnáme (A lélek könyve) erkölcsi tanításokat, valamint Nijazov türkmén művészeknek és íróknak szánt intelmeit tartalmazza. Az iskolákban kötelező olvasmány.