Fényűzés várta a pápa kiszabadult merénylőjét

Vágólapra másolva!
150 autóval kísérték Ali Agca, a II. János Pál pápa ellen 1981-ben merényletet megkísérlő férfi limuzinját hétfői szabadulása után. A török börtönből egy ötcsillagos hotelbe vitték. A török sajtó és a parlament szerint szégyenkezhet az ország a merénylő megünneplése miatt.
Vágólapra másolva!

A II. János Pál pápa ellen 1981-ben merényletet megkísérlő Ali Agca hétfői szabadulása után a börtönből egy ötcsillagos szállodába ment, limuzinkonvoj kísérte, és dollármilliós szerződések várják - írta kedden a török sajtó.

Ankarai börtönének elhagyásakor egy csoport síppal, dobbal várta, és ünnepi fogadtatásban részesítették. Az Ali Agcát szállító limuzint 150 járműből álló konvoj követte, az autók többségében újságírók ültek.

Agca számláját a hírek szerint ügyvédje fizeti, ezt maga Gökay Gültekin is megerősítette a sajtónak. Arról azonban egyelőre nincsenek pontos információk, hogy egy tehetős üzletember valóban rendelkezésre bocsátaná isztambuli villáját.

Ali Agca kézzel írt üzenetében egyelőre csak szerdára tervezett nemzetközi sajtótájékoztatójáról értesítette az újságírókat, azt írta, az eseményen "fontos bejelentések" várhatók. Agca "fontos üzenetet" akar eljuttatni a nemzetközi közösséghez" - erősítette meg egyik ügyvédje.

Bár a pápa ellen elkövetett merénylet miatt vált híressé, Agcát egy másik merényletért is elítélték. A büntetése utolsó éveit Törökországban letöltő férfi 1979-ben végzett egy újságíróval, Abdi Ipekci történetéről azonban Agca és képviselői most nem beszélnek.

A 2000-ig Olaszországban raboskodó merénylőnek állítólag 2-3 millió dolláros szerződést kínálnak emlékirataiért, sőt, egyes információk szerint életét meg is filmesítenék. Törökországban ugyanakkor sokan ellenzik az Agca személyét övező kultuszt, a török parlament emberi jogi bizottsága pedig bírálta a török és a nemzetközi médiát, amiért Agcát ünnepli. "Elfogadhatatlan, hogy hősként beszélnek róla" - fogalmazott a bizottság.

Az Abdi Ipekcit halála idején foglalkoztató Milliyet című újság úgy fogalmazott, hogy gyilkosa látványos szabadulásával Ipekcit újra megölték.

Az Ali Agcáról szóló portrénkat itt olvashatja el.